Četvrti put blokirani izbori za studentski parlament Filozofskog fakulteta: Studenti proveli noć u zgradi Rektorata

Izbori za studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu blokirani su četvrti put nakon što je ponovo samo jednoj listi omogućena kandidatura. Studenti iz neformalne grupe STAV ostaju odlučni u ostvarivanju fer izbora na Filozofskom fakultetu.

Zbog incidenata tokom prethodnih izbora, studentski predstavnici Filozofskog fakulteta u Novom Sadu planirali su da održe izbore za studentski parlament u zgradi Rektorata, uz saglasnost rektora.

Juče je trebalo da bude otvoreno biračko mesto za studentski parlament Filozofskog fakulteta, ali se to nije desilo.

Najavljeno ponavljanje drugog kruga izbora za Studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu se nije održalo. Uprkos Pravilniku o sprovođenju izbora za studentski parlament, odlučeno je da će se izbori održati u zgradi Rektorata. Neformalna grupa STAV je iz ovog razloga, ali i zbog kontinuirano nefer uslova blokirala izbore.

Ovo je četvrti put da studenti u organizaciji grupe STAV blokiraju izbore za studentski parlament, a svoju odlučnost su pokazali time što su prethodnu noć proveli u zgradi Rektorata.

Kako N1 prenosi, studenti jutros nisu nikome dozvolili da uđe u Rektorat, čak ni zaposlenima.

„Oduzimaju nam čast, uzimaju nam novac na gluposti, ne odgovaraju nam na mejlove i beže od nas na hodniku. Šamaraju nas i pesniče, fakultet ne reaguje. Nova odluka parlamenta najavljuje novi izborni dan sutra u Rektoratu, uz obezbeđenje. Koga ćete nam dovesti? Batinaše? Po članu 5 njihovog pravilnika izbori moraju da se održe na fakultetu. Krše pravilnik koji su oni doneli“, rekla je Mila Pajić iz STAV-a za N1.

Zahtevi studenata

STAV zahteva ukidanje obaveze koja se tiče preuzimanja obrasca od izborne komisije prilikom pružanja podrške kandidaturi neformalne grupe, propisane Pravilnikom o sprovođenju izbora za parlament. To znači da bi svako posebno trebalo da preuzme i popuni formular podrške, što je vrlo teško izvesti, posebno ako su potrebene stotine potpisa.

Na izborima za studentski paralament se kandidovao samo Savez studenata Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, što isključuje svako pravo izbora.

Više o prethodnim izborima, praćenim incidentima i nasiljem od strane trenutnih predstavnika studenata možete čitati na Mašini.

A.G.A.

Prethodni članak

„Sa kompanijom Jura, radnici i sindikati imaju problema od trenutka njihovog dolaska u Srbiju“, kaže Ranka Savić

U Sofiji će se demonstrirati protiv rudnika u Bosilegradu

Sledeći članak