Izbori na Filozofskom fakultetu: Sve osim demokratije

Studenti iz organizacije STAV pokušali su u utorak da spreče izbore za studentski parlament na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, jer je samo jednoj listi omogućeno da na tim izborima učestvuje. Mila Pajić za Mašinu govori o nasilju sa kojim su se članovi STAV-a susreli i podršci Filozofskog fakulteta.

Filozofski fakultet u Novom Sadu

U medijima i na društvenim mrežama STAV-a mogli su se videti snimci incidenata na kojima se vidi da je student doktorskih studija i potpredsednik komisije za izbore za studentski parlament, Aleksandar M. Gajić, odgurnuo studentkinju Milu Pajić i predsednicu Studentskog parlamenta Ivanu Macak, a potom udario Lazara Dinića, još jednog od članova STAV-a. Tome je prethodilo i međusobno guranje studenata, kada je predsednica Studentskog parlamenta Ivana Macak ošamarila Milu Pajić iz neformalne studentske organizacije Studenti protiv autoritarne vlasti (STAV).

Podsetimo, ovo nije prvi put da se STAV nalazi na meti SNS-a.

Mila Pajić, studentkinja Filozofskog fakulteta i članica neformalne grupe STAV za Mašinu govori o događajima koji su prethodili incidentu.

Naime, nekoliko dana pre izbora za studentski parlament, članovi STAV-a su bili na sastanku sa Ivanom Macak, predsednicom Studentskog parlamenta o čijoj ste povezanosti sa vladajućom strukturom ranije mogli da čitate na Mašini.

STAV je zahtevao da se ovaj izborni proces poništi, kao i da se ne održi drugi krug. Kako Pajić navodi, predsednica parlamenta na na to nije pristala i sastanak je završen u mirnom tonu, uz dogovor da će o izmeni Pravilnika o sprovođenju izbora za Studentski parlament koji onemogućava neformalnom grupama da se kandiduju razgovarati u toku blokade.

„Mi smo na fakultet došli oko šest, dok su članovi parlamenta i izborne komisije uveliko bili u zabarikadiranoj prostoriji namenjenoj za glasanje. Malo pre osam (u osam kreće glasanje) uspeli smo da pomerimo barikade i uđemo u prostoriju. Tada je počelo gurkanje oko glasačkih kutija i oni (članovi parlamenta i izborne komisije) pokušavali su na sve načine da ubace taj jedan glas. Jedan glas je u drugom krugu dovoljan kako bi se izbori proglasili važećim i kako bi se konstituisao parlament. Jedan glas u ime svih studenata. Naime, pokušavali su da ubace pocepan glasački listić, da ga umotaju u maramicu, pa zajedno sa maramicom ubace u glasačku kutiju. Kada je jedan listić ubačen, mi smo prolili mastilo u kutiju, misleći da će listić biti nevažeći. Tada dolazi poznati SNS aktivista koji je i pre dve godine bio uključen u fizičke sukobe na faksu, Aleksandar M. Gajić i odnosi kutiju van biračkog mesta“, za Mašinu prepričava Pajić.

Članovi STAV-a su ga pratili, ali pošto nije uspeo kutiju da odnese u neku od kancelarija, vratio se u prostoriju gde se održavalo glasanje. Kako Pajić objašnjava, u tom trenutku članica izborne komisije pokušava da ubaci još jedan listić, tako da je niko ne vidi, a M. Gajić kreće da gura ljude oko sebe. Tada je gurnuo sagovornicu Mašine, udario Lazara Dinića, a u tom guranju je pala Ivana Macak, po koju je potom došla hitna pomoć.

„Izbori nisu uspešno sprovedeni, mi čekamo odgovor i zapisnik izborne komisije da vidimo šta će dalje da se dešava. Naš zahtev je da se, uz dogovor oko novog Pravilnika, raspiše novi izborni ciklus pod novim uslovima. Napominjem da smo sa predsednicom parlamenta razgovarali o novim uslovima, kao i o promeni nekih članova tog Pravilnika i da je ona rekla da je saglasna i voljna da razgovara. To se nije pokazalo u utorak“, naglašava Pajić i dodaje da STAV neće odustati od svojih zahteva.

Podrška fakulteta

STAV očekuje da će Filozofski fakultet reagovati i u skladu sa njihovim mogućnostima sankcionisati neodgovorne i nasilne studentske predstavnike, a uz njih stoji i stotinu zaposlenih fakulteta.

Profesori i zaposleni na Filozofskom fakulteta najoštrije su osudili nasilje koje se desilo na Filozofskom fakultetu i zahtevaju pokretanje odgovarajućih disciplinskih postupaka protiv počinilaca.

„Napadi na studente iz organizacije STAV deo su nasilja koje je na naš fakultet dospelo prilikom blokade fakulteta od 28. do 31. marta, kada su zgradu okupirale osobe među kojima je bilo i onih koji nisu studenti Filozofskog fakulteta, niti su uopšte studenti. Između ostalog, ovo je posledica i neadekvatne reakcije Rektorata i Senata univerziteta, koji ne samo da ništa nisu učinili da zaustave blokadu Filozofskog fakulteta, već su podržali počinioce nasilja i tako ozvaničili nasilje na univerzitetu kao legitiman metod “rešavanja” sporova. Podsećamo da se sve ovo dešava u godini kada Filozofski fakultet treba da proslavi 70 godina postojanja”, navodi se u njihovom apelu koji je potpisalo stotinu zaposlenih.

A.G.A.

Prethodni članak

RERI: Da li se u Valjevu održava „javna rasprava” o već izgrađenom objektu?

Udruženja protiv „Zakona o neprofitnim organizacijama u RS“: Na udaru su svi od sportskih i sindikalnih do humanitarnih organizacija

Sledeći članak