Činjenicama protiv laži: u susret pro-life konferenciji u Beogradu

Feministički kulturni centar BeFem u saradnji sa mrežom ženskih organizacija i aktivistkinja je danas održao vanrednu konferenciju za novinare povodom najavljene pro-life konferencije koja će se održati sutra, u subotu, u Beogradu.

konferencija o ženskim pravima

Vanredna konferencija „Činjenicama protiv laži“ je organizovana „kao feministički odgovor održavanju konferencije za zabranu abortusa“ navele su organizatorke i skrenule pažnju na proverene informacije i činjenice o značaju i posledicama dostupnog abortusa po zdravlje i život žena. Ukazale su i na trenutno stanje reproduktivnog zdravlja i prava žena u Srbiji, kao i moguća sistemska rešenja u procesu poboljšanja položaja žena.

Na konferenciji su govorile Marija Srdić iz Ženske platforme za razvoj Srbije, Tamara Ivančević, nezavisna istraživačica u oblasti studija roda, Milena Vasić, pravnica iz YUCOM-a i Jovana Ružičić iz Centra za mame, a razgovor je moderirala Aleksandra Mališić iz organizacije BeFem.

Povodom konferencije za zabranu abortusa koja se zalaže za ograničavanje prava i ugrožavanje života žena, iza koje stoje anonimne i tajne organizacije, želimo da ukažemo na činjenice i da istaknemo da sve žene imaju pravo na život navele su organizatorke u najavi.

„U Srbiji svakoga dana najmanje jedna žena umre, a četiri obole od raka grlića materice, a ova bolest i pored dokazanih mera prevencije, već dugi niz godina nastavlja da bude jedan od vodećih uzroka obolevanja i umiranja u ženskoj populaciji u našoj zemlji, zbog čega se Srbija nalazi na neslavnom petom mestu u Evropi. Žene zarađuju manje od muškaraca, teže se zapošljavaju, lakše ostaju bez posla, ako su trudne dobijaju otkaze, sa porodiljskog odustva vraćaju ih na niže pozicije. Žene sa decom prepuštene su siromaštvu i ostavljene od sistema“, navodi se u saopštenju.

„Mi stojimo u jednom vakuumu u kome ne možemo da se borimo za veća prava jer moramo da branimo postojeća“ navela je Milena Vasić i podsetila da kada kažemo pravo na abortus mi mislimo zapravo na jedan korpus ženskih prava koji obuhvata „pravo na zdravstvenu zaštitu, pravo na lični i porodični život, pravo na telesni i lični intergritet, pravo na dostojanstvo ličnosti. To nije samo jedno pravo, to je čitav spektar ženskih prava koje iznova i iznova bivaju ugrožena“.

Vasić se osvrnula i na argument da je pravo na abortus napad na tzv. tradicionalne vrednosti u pravu i podsetila da nije u tradiciji našeg prava da se Crkva meša u reproduktivna prava, jer od Ustava 1974. postoji pravo žena da donose odluku o rađanju kao ustavnu kategoriju, što postoji i u sadašnjem Ustavu Republike Srbije.

Tamara Ivančević je podsetila da lažne vesti i dezinformacije dovode do stigmatizovanja abortusa kao legitimne medicinske procedure i izbora žene, ali stigmatizuju i žene koje se za abortus odluče. Ovo se najčešće, prema navodima sa konferencije, dešava kroz pogrešne informacije o broju medicinski indukovanim pobačajima navodeći brojku do čak 200.000 abortusa godišnje, loše medijsko izveštavanje, lažne vesti pune neutemeljenih tvrdnji i podataka, senzacionalistički naslovi o broju abortusa i slično.

Marija Srdić je još jednom podvukla da je žensko pravo da odlučuju o rađanju „zacementirano Ustavom i mi ćemo ga svakako braniti do poslednje od nas“, rekla je. Srdić je upozorila da je izazovno boriti se sa narativom koji se upotrebljava za napade na ženska reproduktivna prava: „govori se o zaštiti porodice, govori se o tome da žene na jedan sebičan način odbijaju roditeljstvo, da se bave sobom i svojim karijerama, da ne žele da rađaju“.

Jovana Ružičić iz Centra za mame je navela da je preko 60% žena koje obavljaju abortuse u Srbiji su već mame, iako taj podatak retko bude u medijima, jer je tako lakše demonizovati abortus. Kao neke od razloga zbog čega dolazi do toga, Ružičić je navela da u Srbiji ne postoji Centar za planiranje porodice ni za mlade parove ni za one koji već imaju decu, da je kontracepcija skupa pa nije dostupna svima. Navela je da je neplanirana trudnoća češća kod siromašnijih kategorija, što ukazuje na potrebu dostupnosti kontracepcije, kao i edukacije.

„Sistemska rešenja i podrška majkama, uključujući dostupne vrtiće, bolje uslove rada za žene, bezbedno i sigurno odrastanje je jedini ispravan put za unapređenje položaja žene i dece i jačanju porodice. Put koji zagovaraju pokreti za zabranu abortusa, antifeminističke i druge konzervativne organizacije i pokreti predstavlja siguran put ka gubljenu stečenih prava žena i ugrožavaju najvažnija dostignuća viševekovne borbe feministkinja.“ zaključile su aktivistkinje u svom saopštenju.

I.P.

Prethodni članak

Nove adrese, novi problemi – veliki broj građana će imati problem sa promenom ličnih dokumenata

Da li smo na „jevanđelskim temeljima“ izgradili način života u kome su žene jadnice i bednice?

Sledeći članak