CRTA: Beogradski izbori – prvih mesec dana zvanične kampanje

Foto: Matija Jovanović / Mašina
Foto: Matija Jovanović / Mašina

U Medija centru u Beogradu CRTA je predstavila prvi izveštaj monitoringa izbornog procesa.

Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) je izradio izveštaj pod nazivom „Beogradski izbori – prvih mesec dana zvanične kampanje“.

Šef posmatračke misije ove organizacije, Raša Nedeljkov, je istakao da su državne institucije zanemarile ranije predložene preporuke, što domaćih, što međunarodnih posmatrača, čime se dodatno otvorio prostor za dalje kršenje procedura i zakona u izbornoj kampanji.

Važan problem koji su govornici istakli jeste opstrukcija pri dodeljivanju akreditacija posmatračima izbora. Iako CRTA, kao i CeSID, ispunjava sve uslove za akreditaciju, što je Gradska izborna komisija konstatovala, na akreditaciju se čeka već mesec dana. Na usporavanje ovog procesa utiče i činjenica da ne postoji jasan obrazac za aplikaciju, već se telefonom, usmeno, dobijaju informacije. Ovakav način apliciranja, zbog nedostatka pisanih tragova, otvara mogućnost zloupotrebe.

Govoreći o primerima zloupotrebe javnih preduzeća, Pavle Dimitrijević, šef pravnog tima posmatračke misije, kao primer je naveo slučaj snimanja promotivnog spota za kampanju Srpske napredne stranke u garaži GSP-a s radnicima na svojim radnim mestima. Ovo je samo jedan od četrnaest prijavljenih slučaja kršenja pravila i propisa u kampanji koje je CRTA podnela Agenciji za borbu protiv korupcije. Ostale prijave odnosile su se na aktivnosti poput deljenja humanitarne pomoći ispred aktivnosti kampanje, zatim različitih besplatnih koncerata na beogradskim opštinama, tokom kojih su jasno artikulisane političke poruke.

Jednu od prepreka s kojima su se posmatrači suočili u toku prve faze posmatranja izbornih kampanja je činjenica da je na upit o broju birača čak pet lokalnih samouprava odbilo da dostavi tražene informacije od javnog značaja. Nedeljkov je takođe govorio o rastućem trendu zloupotrebe javnih resursa tokom kampanja, ističući kako granice između državnog i partijskog vlasništva nisu jasne.

Kada su mediji u pitanju, podneto je čak 303 prijave REM-u, od čega se 299 odnosi na televiziju Pink. Tri prijave se odnose na studio B, dok je jedna podneta protiv RTS-a, koja je ujedno i jedina u vezi koje se REM oglasio.

Samoj konferenciji za štampu su prisustvovali predstavnici različitih medija i organizacija civilnog društva. Međutim, bilo je primetno odsustvo većih lokalnih i nacionalinih medija.

CRTA će nastaviti da prati izbornu kampanju i dalji rad na organizovanju izbora, a ističu ulogu medija kao bitnog faktora u posredovanju i širenju bitnih informacija od javnog značaja tokom ovog procesa.

Prethodni članak

Beogradski izbori: jedno te isto ili nagoveštaj promene?

Trgovina ljudima u cilju radne eksploatacije

Sledeći članak