Da li su izmene Zakona o planiranju i izgradnji doprinele širenju Beograda na vodi?

Izmene i dopune ZPI su sredinom 2023. izglasane uprkos oštrom protivljenju civilnog društva, stručnih udruženja i opozicije, koji su upozoravali i na njegovu neustavnost.

Izvesno je da će širenje Beograda na vodi doneti novu privatizaciju onoga što je dosad bilo u javnom vlasništvu. Dok je privatizacija za promotere postojećeg sredstvo ekonomskog rasta i razvoja, deo civilnog sektora i stručnih udruženja vidi je kao put u propast.

Kako je za N1 konstatovala Iva Čukić, urbanistkinja iz kolektiva Ministarstvo prostora, privatizacija koristi malom broju ljudi:

„Jer, kad obavljate privatizaciju zemljišta ona koristi malom broju ljudi da se obogati, i dovodi do jako nepravedne raspodele resursa u gradu. A, onda to vodi do visokih cena nekretnina, što za posledicu ima neku vrstu socijalne segregacije i povećane ekonomske nejednakosti. To je sled događaja nakon što vi sve resurse rasprodate nekolicini onih koji imaju i na taj način dodaju sebi sopstvenu moć“.

„Privatizacijom zemljišta, ograničava se pristup javnim prostorima u gradu – parkovima, priobalju, trgovima. I češće se prostor koristi u komercijalne svrhe umesto za javne ustanove – vrtiće, domove zdravlja, škole, objekte kulture,… I tu dolazi do gubitka kontrole nad kvalitetom usluga, njihovom dostupnošću, distribucijom, pa sam tim i kvalitetom života“, konstatovala je Čukić na društvenim mrežama.

Beograd na vodi će se proširiti na još dva puta više prostora „nego što je bilo predviđeno prvobitnim planovima“. Njemu se dodaje još 327 hektara, odnosno prostor Beogradskog sajma, Stare šećerane – uključujući i Pozorište КPGT, kao i parcele na novobeogradskoj strani, južno od Gazele do Mosta na Adi, zatim Čukarički rukavac na Adi ciganliji.

Projekat od Vladinog interesa

Širenje Beograda na vodi nije odlučila neka stručna institucija ni gradske vlasti, već sama Vlada Srbije, koja je donela odluku o (novim) izmenama i dopunama Prostornog plana područja posebne namene (PPPPN) za Beograd na vodi. Sredstva za izradu izmena i dopuna će, kako piše N1, obezbediti privredno društvo Beograd na vodi, plan izraditi Agencija za prostorno planiranje i urbanizam Republike Srbije.

Podsetimo, kada su sredinom 2023. godine izglasane izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji, stručne organizacije su, između ostalog, pominjale probleme u vezi sa ove dve institucije: PPPPN-om i Agencijom.

Agencija za interese investitora

Nova planska praksa je tada upozorila da će planovi područja posebne namene (PPPPN), koje donosi Vlada, a kakvi su donošeni za potrebe „Beograda na vodi“ i projekta „Jadar“, postati nadređeni svim prostornim ili urbanističkim planovima koje donose lokalne samouprave. Kako smo tada preneli:

„Naglašavamo da se PPPPN usvaja uredbom Vlade RS, bez organizovanja javne rasprave pred organima lokalne ili republičke skupštine. Upravo ovi planovi i procedure njihovog donošenja i u proteklom periodu često su bili uzrok negativnih reakcija javnosti (PPPPN za projekat ‚Beograd na vodi‘ ili PPPPN za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita ‚Jadar‘), a ovim izmenama PPPPN je dodatno utvrđen kao instrument za proizvoljne intervencije u prostoru, pod kontrolom Vlade RS“.

„Dodatno postao bi još češće korišćen alat za ad hoc prostorne intervencije koje sprovodi Vlada na osnovu nejasno utvrđenog interesa Republike Srbije“, komentarisali su iz RERI-ja i Ministarstva prostora.

Prošlogodišnje izmene ZPI, petnaeste po redu, su predvidele i da pojedine nadležnosti koje se odnose na urbanističko i prostorno planiranje od Ministarstva građevinarstva preuzme Agencija za prostorno planiranje. „Ne možemo govoriti o objektivnosti i nepristrasnosti jednog takvog organa“, za koji će investitori „obezbeđivati sredstva“, upozorio je tada Dragomir Ristanović iz RERI-ja.

Ministarstvo prostora: Beograd na vodi je širenje obezbedio pre izmena ZPI

„Što se tiče najnovijih izmena, one ne utiču na širenje BG na vodi. To je sve omogućeno prvobitnim planom; konkretno, kada je Vlada proglasila projekat BG na vodi od nacionalnog značaja, stvorila se mogućnost da se uradi PPPN za centar grada, što je bilo dozvoljeno i prethodnim Zakonom o planiranju i izgradnji. Iako nema nikakve logike da se PPPN radi u centru grada, to se dešava jer je projekat proglašen nacionalnim interesom. Sada su samo u pitanju izmene tog plana, koje su takođe dozvoljene“, konstatovali su za Mašinu iz Ministarstva prostora.

I.K.

Prethodni članak

Od snova do dugova i eksploatacije: neispričana priča 11 radnika žrtava trgovine ljudima u Srbiji

Pravi MVP: Kako je borba za poziciju najboljeg košarkaša NBA lige oživela stare jezičke polemike

Sledeći članak