Dan rudara, 6. avgust, obeležava se pod senkom pogibije osam rudara u rudniku Soko

Senku na ovogodišnje obeležavanje Dana rudara u Srbiji baca nedavna pogibija osam rudara u rudniku Soko i odluka tužilaštva u Aleksincu da u ovom slučaju nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv eventualno odgovornih za tragediju. Sindikati pozivaju na borbu za bolje uslove, a Ne davimo Beograd zahteva formiranje skupštinskog anketnog odbora za slučaj u rudniku Soko.

Rudarska zastava

Incident u rudniku mrkog uglja Soko kod Soko Banje u kojem je 1. aprila ove godine život izgubilo čak osam rudara, dok je njih osamnaest povređeno biće glavna tema ovogodišnjih obeležavanja Dana rudara u Srbiji. So na ranu aleksinačkim rudarima, kojima je ovo samo jedna u nizu nesreća koje ih prate na njihovom poslu, dodala je odluka Osnovnog javnog tužilaštva iz tog grada u kojoj zaključuju da nakon obavljene istrage nema osnova za pokretanje krivične odgovornosti protiv bilo kog lica. Možda to i ne bi bilo tako čudno, nesreće se dešavaju, međutim u ovom slučaju su sami rudari neposredno nakon nesreće javno svedočili o lošim radnim uslovima poslednjih godina.

Ovim povodom parlamentarna grupa „Zeleno-levi klub Ne davimo Beograd“ je prvog dana zasedanja novoformiranog parlamenta podnela zahtev za formiranje Anketnog odbora za utvrđivanje činjenica i okolnosti u vezi sa pogibijom osam rudara u rudniku Soko.

„Tužilaštvo je nakon četiri meseca od ove strašne tragedije i nesreće reklo da nema osnova za krivično gonjenje po službenoj dužnosti. Nama se čini da je to malo verovatno. Ali isto tako sumnju uliva i to što porodicama preminulih rudara nije dopušten uvid u spise“, izjavila je tim povodom narodna poslanica Biljana Đorđević.

Skupštinski anketni odbor ima pravo da od državnih organa traži podatke, isprave i obaveštenja, kao i da uzima izjave od pojedinaca koje su mu potrebne za izvršenje zadataka i dužnosti utvrđenih ovom odlukom.

rudnik soko
Rudnik “Soko”; Izvor: jppeu.rs

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ povodom Dana rudara takođe reaguju na odluku tužilaštva i pozivaju rudare da ne prihvataju „opravdanja i razloge za koje i sami znanju da su besmisleni i da su im životi silaskom u nesigurna okna i jame ugroženi“.

„Ogromna tuga je kada rudar, odnosno rudari poginu na radnom mestu zarađujući koru hleba za sebe i svoju porodicu, ali je gorčina još veća kada institucije države, poput tužilaštva u Aleksincu donesu sramnu odluku da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo kog lica, tvrdeći da nema elemenata nekog od krivičnih dela koje se gone po službenoj dužnosti“, stoji u saopštenju koje potpisuje predsednik „Sloge“ i narodni poslanik Željko Veselinović.

„Sloga“ navodi i da je velika sramota da su uslovi u srpskim rudnicima i dalje očajni, da je rudarima bezbednost na radu ugrožena, a zarade nedostojne osnovne potrošačke korpe.

Saopštenjem se oglasio i Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ljubisav Orbović, koji takođe smatra da „rudari i dalje teško žive, da rade u izuzetno nepovoljnim uslovima, dodatno otežanim tokom epidemije korona virusa kada su radili u tri smene“.

On je dodao i da je Dan rudara – „dan kada se podsećamo da solidarni, odlučni i uz sve legalne metode sindikalne borbe, možemo da postignemo uspeh u našoj borbi za bolji i bezbedniji rad i život“.

Dan rudara je ustanovljen povodom sećanja na štrajk u Senjskim rudnicima koji je organizovan 6. avgusta 1903. Tada su se rudari Senjskog rudnika štrajkom izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega. Ujedno, izborili su se za skraćenje radnog vremena i besplatno ulje za lampe za osvetljavanje jama.

Srećno!

M.M.

Prethodni članak

Privatni avioni i aerozagađenje: Tejlor Svift, Džej-Zi, Stiven Spilberg i Kim Kardašijan na listi najvećih zagađivača od početka godine

Linglong: Ne ispuštamo otpadne vode u Begej

Sledeći članak