Devetnaesta po redu nagrada „Osvajanje slobode“ dodeljena Mariji Lukić

Foto: Centar za kulturnu dekontaminaciju / Facebook

Marija Lukić je javno progovorila o seksualnom uznemiravanju koje je trpela od svog nadređenog, bivšeg predsednika opštine Brus Milutina Jeličića Jutke, zbog čega je u toku i sudski proces. Prilikom svečanog uručenja nagrade Marija je poručila da „Sloboda nema alternativu“.

Kada su mi javili da sam ovogodišnja dobitnica nagrade Osvajanje slobode, prvo što sam pomislila bilo je: Kakav paradoks! Osvajanje slobode u trenutku kada mi se ista čini tako nedostižnom; u trenutku kada mi je kretanje, jednim delom ograničeno zbog bezbednosti; kad mi je onemogućeno pravo na rad u mestu u kome živim i u kome sam rođena; kada, kako mi se čini, živimo u najvećoj neslobodi, navela je Marija Lukić u svom obraćanju.

Prilikom svečane dodele nagrade organizovane sinoć u Centru za kulturnu dekontaminaciju Mariji je nagradu Fondacije „Maja Maršićević Tasić“ uručila glumica Mirjana Karanović.

Javni pretres, konačno

Samo dan ranije je prvi put, nakon skoro godinu dana trajanja sudskog postupka, održan javni pretres protiv Milutina Jeličića, kog Marija Lukić od marta 2018. godine krivično tereti za polno uznemiravanje i nedozvoljene polne radnje uz zloupotrebu službenog položaja.

Pored Marije, prijavu je protiv Jeličića podnelo još šest žena ali su njihove prijave odbačene zbog, kako se navodi, nedostatka dokaza.

Sudski proces je od avgusta, po odluci Vrhovnog kasacionog suda iz Brusa, prebačen u Osnovni sud u Kruševcu. Zahtev za premeštanje suđenja podneo je advokat Marije Lukić zbog, kako se navodi u medijima, postojanja osnovane sumnje da je Jeličić u Brusu mogao da utiče na čitav proces suđenja.

Jeličić je na pretresu negirao da je slao SMS poruke Mariji Lukić, te da je telefon sa kog je na Marijin broj stiglo preko 15.000 kompromitujućih poruka koristilo mnogo ljudi iz opštinske uprave, čak i građani. Advokatski tim optuženog je nakon višesatnog pretresa predložio 30 novih svedoka.

Podrška za Mariju

Ispred Opštinskog suda u Kruševcu Mariji su aktivistkinje inicijative Ne davimo Beograd i ovog puta pružile podršku. Organizovanim dolaskom aktivistkinje mnogih feminističkih organizacija Mariji Lukić na svakom ročištu pružaju podršku prisustvom i transparentima na kojima piše „Ime hrabrosti danas je Marija“, „Nasilje nema opravdanje“, „Marija nije sama“ i slične poruke.

Iz inicijative Ne davimo Beograd poručuju:

Milutin Jeličić za sada nije imao nikakve posledice za svoja zlodela, jer se sudski proces neprestano odlaže, a nakon podnošenja ostavke i kraćeg oduzimanja mandata u opštini Brus kao odbornika isti mu je ponovno vraćen. Marija i njena porodica zbog svoje borbe trpe različite pretnje, ucene i zastrašivanja u Brusu, stoga je veoma značajno da nastavimo da joj pružamo podršku i pokažemo da u toj borbi nije sama.

Sledeće ročište je zakazano za 6. novembar u Osnovnom sudu u Kruševcu.

I.P.

Prethodni članak

U odbranu Grete Thunberg

Bojkot izbora ili bojkot političke strategije?

Sledeći članak