Direktor „Srpskog telegrafa“ fizički napao novinara „Radara“ Vuka Cvijića

Režimski mediji prenose da Milan Lađević negira napad napad, kao i da tvrdi da je Cvijić napao njega. VJT naložilo hitnu istragu.

„Napao me je Milan Lađević udario me pesnicom u glavu, u kafiću blizu njihove redakcije“, izjavio je Vuk Cvijić, novinar „Radara“, za N1 nakon napada koji se desio 29. maja u centru Beograda.

Po Cvijićevom svedočenju, on je prolazio Kosovskom, ulicom u kojoj je redakcija Srpskog telegrafa, i javio se novinaru u čijem je društvu bio Lađević.

„Nekog znam, ja sam se javio, i onda je on počeo da me vređa. I onda sam ja rekao: ‘Idem doviđenja’. On je nastavio da me vređa, ustao, uneo mi se u lice, i udario me“, objasnio je Cvijić za medije. Prema njegovim rečima, sa Lađevićem nije u kontaktu niti u ličnom sukobu.

„Pisao sam tekstove u kojima sam ga pominjao povodom jednog sudskog postupka, o generalu Malešiću i njihovim kontaktima, pa mogu da pretpostavim da je to bio povod. Pretpostavljam da je to, pošto mi ni u kakvom ličnom sukobu nismo“.

„Srpski telegraf“ je objavio da je Cvijić nasrnuo na Lađevića.

Policija izašla na lice mesta, VJT naložilo istragu

Cvijić je postupio u skladu sa uputstvima Stalne radne grupe za bezbednost novinara (SRG), odnosno napad prijavio policiji i članu SRG Veranu Matiću, prenosi RT Vojvodina.

„Vuk je postupio po preporuci SRG, pozvao je SOS telefon na kom se prijavljuju napadi na novinare, a ja sam prijavio slučaj kontakt tački u nadležnom tužilaštvu. Sve smo uradili u rekordnom vremenu, što je moglo da se uradi i u skladu je sa mehanizmom koji je ustanovila SRG“, rekao je Matić za medije.

Na lice mesta su pored redovne policije izašli i službenici Uprave kriminalističke policije. Više javno tužilaštvo u Beogradu je dalo nalog Prvom osnovnom javnom tužilaštvu da postupi i utvrdi sve okolnosti ovog slučaja, navodi VJT.

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija izrazilo je zabrinutost, a napad su osudili UNS, NUNS i brojne organizacije civilnog društva.

Mališić: Vlast se oseća toliko bezbedno da može da počne da nas ubija po ulici

„Da vas neko na sred ulice udari šakom i da ta osoba ima veze sa medijima, to govori da se mi nalazimo u metastazi nasilja i da se ova vlast oseća toliko bezbedno da može da počne da nas ubija po ulici“, izjavila je Vesna Mališić, glavna i odgovorna urednica političkog nedeljnika Radar, povodom napada na novinara ovog nedeljnika, Vuka Cvijića.

Redakcija Radara je povodom napada na Vuka Cvijića uputila otvoreno pismo predsedniku i premijeru Srbije, te ministrima unutrašnjih poslova i informisanja, koje prenosimo u celosti:

„Novinar Radara Vuk Cvijić fizički je napadnut u sredu 29. maja, u Kosovskoj ulici ispred kafića ‘Garden food‘. Ta zastrašujuća vest ima svoj još zlokobniji dodatak – napao ga je Milan Lađević, urednik prorežimskog Srpskog telegrafa, u prisustvu još jednog novinara tog tabloida. Ni udarac pesnicom u vilicu i obaranje na zemlju nisu bili dovoljni, već i pre nego što je policija izašla na uviđaj, redakcija Srpskog telegrafa je, po običaju, lansirala na svom portalu lažnu vest u kojoj navode da je Cvijić nasrnuo na Lađevića.

Već godinu dana, sa drugim nezavisnim medijima u Srbiji, upozoravamo da smo kao društvo ušli u opasnu spiralu nasilja – nažalost, podstaknutu od strane vlasti i medija koji su im bliski. Propagandno izvrtanje činjenica i zataškavanje stanja u kome se društvo nalazi ne može prikriti i zaustaviti nasilje koje raste iz dana u dan i preti nezaustavljivom eskalacijom.

Redakcija Radara najoštrije osuđuje napad na našeg novinara. Zahtevamo od nadležnih institucija sistema da do kraja istraže sve činjenice koje su dovele do ovog napada i da počinioca najstrože kazne.

Nećemo dozvoliti da napad na Vuka Cvijića ostane još jedan u nizu nerešenih slučajeva. O napadu na jednog od vodećih istraživačkih novinara u Srbiji obavestićemo sve relevantne domaće i međunarodne organizacije i profesionalna udruženja.

Ovim pismom se obraćamo nadležnim institucijama, ali i predsedniku države, koji je, kao nosilac apsolutne vlasti i moći, najodgovorniji za sve veće nasilje u društvu.“

Pretnje portalu Ozonpress na Instagramu

Samo dan ranije, 28. maja, čačanski portal Ozonpress je objavio da je njihov urednik Nebojša Jovanović prijavio policiji pomoćnika gradonačelnika Čačka Miroslava Petkovića zbog pretnji koje mu je Petković uputio na instagramu. Prema navodima agencije Beta, pojedini mediji u Srbiji su u ponedeljak tokom „celog dana objavljivali vest da su on, i Ozon media u čijem sastavu radi Ozonpress, dobili 40.000 evra iz fonda Evropske unije za navodno rušenje lokalne vlasti u Čačku“.

Jovanović je, kako kaže, to shvatio kao otvorenu pretnju. „S obzirom na stalne napade na novinare u Srbiji, osećam se nebezbedno“, izjavio je.

„Novinari se organizovano napadaju od strane tabloida i predstavnika vlasti, povezuju sa opasnim kriminalnim grupama, nazivaju saradnicima stranih ambasada i neprijateljima Srbije, a preduzete sistemske mere i sporadične osude samo u jednom delu pokazuju spremnost da se incidenti spreče i reše“, konstatuje se u istraživanju „Indikatori za nivo slobode medija i bezbednosti novinara 2021“ koje je NUNS objavio prošle godine.

I.K.

Prethodni članak

Gruzijski parlament usvojio „Zakon o stranim agentima“

Evropska investiciona banka je trasirala put… pravo u 2008.

Sledeći članak