Dobrica Veselinović iz NDMBG osuđen zbog protesta povodom smrti dvoje radnika na „Beogradu na vodi“

Izvor: Ne davimo Beograd / Facebook

Dobrica Veselinović, aktivista inicijative Ne davimo Beograd, osuđen je na novčanu kaznu zbog organizovanja protesta „Koliko vredi život u Srbiji“ povodom smrti dvoje radnika na gradilištu „Beograda na vodi“ 14. septembra 2018. godine ispred Vlade Srbije.

Kako se navodi u saopštenju inicijative Ne Davimo Beograd, protest je organizovan kao spontana reakcija, samo dva dana nakon što su dvojica zaposlenih na izgradnji naselja Beograd na vodi stradala padom sa 17. sprata. Iz inicijative kažu da je ova kazna došla samo par dana nakon što je Veselinović pozvan na suđenje povodom organizacije okupljanja u znak solidarnosti sa građanima Banjaluke i grupe „Pravda za Davida“ u decembru 2018. godine:

Protiv aktivista inicijative Ne davimo Beograd vodi se ili se vodilo preko 30 sličnih procesa sa namerom da se organizacija pravno iznuri i sabotira naš rad.

Inicijativa navodi da iako je zakonom predviđena mogućnost spontanog okupljanja kao „neposredna reakcija na određeni događaj“, policija i tužilaštvo su još jednom odlučili da ovu mogućnost ne dozvole.

Zanimljivo je da skupovi koje je, početkom decembra, organizovala Srpska napredna stranka u Nišu i Leskovcu, nisu prijavljeni, a da se policija pozvala upravo na član 13 zakona o javnom okpljanju koji daje mogućnost spontanog okupljanja. Ovo je još jedan dokaz da isti zakoni ne važe za sve građane Srbije, navodi se u saopštenju Ne davimo Beograd.

Protest „Koliko vredi život u Srbiji“ okupio je nekoliko desetina građana i građanki, na kome su okupljeni obeležili tragediju pogibije radnika i upozorili nadležne da je njihov posao da čuvaju ljudske živote i javna dobra, „a ne da teže samo opstanku u svojim foteljama“.

Podsećamo, u toku 2019. godine, koju je Vlada Srbije proglasila godinom bezbednosti i zdravlja na radu, poginulo je više radnika/ca nego 2018. kada su stradale čak 53 osobe. Prema zvaničnim podacima Inspekcije rada, prošle godine je ukupno poginulo čak 54 radnika.

I.P.

Prethodni članak

Budžet za kulturu 2020 – mali izdaci, velika očekivanja

Desničarski predizborni sprint II: Levijatan izlazi na izbore

Sledeći članak