Drekslmajer za Mašinu: Želimo da ostanemo u Srbiji, mnogo smo uložili

© Copyright 1999-2013 Dräxlmaier Group, Vilsbiburg, Germany All Rights Reserved.

Nemačka kompanija Drekslmajer tvrdi za Mašinu da se „situacija u pogonu“ u Zrenjaninu nakon štrajka 9. oktobra „smirila“, kao i da će biti povećanja plata, ali i promena u poslovanju kako bi se izbegla „nepravedna postupanja“ prema radnicima. Ipak, Drekslmajer nije odgovorio na pitanja Mašine u vezi sa kriterijumima po kojim su izabrani suspendovani radnici, kao i zbog čega svim radnicima nisu ukinute suspenzije.

Situacija u postrojenju se smirila. Nakon incidenta odmah smo započeli sa okruglim stolovima i pokušali da komuniciramo sa što većim brojem kolega. Neki primeri nezadovoljstva bili su uzrokovani prekovremenim radom i bonusom efikasnost, što je bio izazov posebno tokom pokretanja novog proizvoda. Bilo je više tema o kojima smo razgovarali i sada ćemo proći kroz svaku tačku kako bismo proverili šta možemo učiniti. Već smo izvršili neka prilagođavanja u našem bonus sistemu kako bismo izbegli nepravedno postupanje, ali za neke teme nam treba više vremena da procenimo šta možemo da učinimo, kažu u Drekslmajeru za Mašinu.

Oni navode i da će u decembru osnovna plata operatera biti povećana za 13,3%, kao i da je ovo dogovoreno još u septembru.

Ovim povećanjem i našim prilagođenim sistemom bonusa učvršćujemo svoju poziciju jednog od najboljih poslodavaca u regionu, navode u nemačkoj kompaniji.

Podsetimo, 9. oktobra radnici u sve tri smene obustavili su rad na sat vremena iz protesta zbog niskih zarada, ali i zbog nepostojanja jasnih kriterijuma obračuna plata zbog čega se često dešava da radnici sa najviše prekovremenih sati dobiju najmanje novca na kraju meseca. Zbog štrajka Drekslmajer je suspendovao 32 radnika.

Međutim, kako je za Mašinu rečeno u Inspekciji rada, suspenzije su bile nezakonite pa je nemačka kompanija poništila 28 suspenzija, a protiv Drekslmajera će zbog ovoga biti podneta i prekršajna prijava.

O odnosu prema radnicima nemačke kompanije koja u Zrenjaninu ima 5886 zaposlenih, svedoči i to da je, samo deset dana pre štrajka, ova firma otpustila radnicu koja je bila na porodiljskom, međutim, rešenje o otkazu je poništeno nakon što se uključila Inspekcija rada, potvđeno je za Mašinu u nadležnom ministarstvu.

Mašina je ove nedelje objavila i tekst Kršenja zakona u Drekslmajeru: Od otkaza porodilji do suspenzije radnika u kome suspendovani radnici govore o razlozima za štrajk, malim platama i nepravednim obračunima, ali i napornog smenskom radu zbog kojih su postali najčešće mušterije zrenjaninske Hitne pomoći.

Jednostavno, u ovoj firmi posle određenog vremena ili daš otkaz ili si redovno bolestan, jer kad si hronično premoren hvata te svaka bolest, rekao je jedan od radnika u intervjuu Mašini.

Snimak ekrana Google maps; https://goo.gl/maps/sfA6cRaJTLTYorrn7

Drekslmajer: U „izuzetke” smo izgubili poverenje

Da li će on i još troje njegovih kolega koji su i dalje pod suspenzijom biti vraćeni na posao, ostaje da se vidi. U Inspekciji rada za Mašinu je rečeno da se ovi slučajevi proveravaju, dok u Drekslamjeru nisu želeli da odgovore na to pitanje, ističući samo da „postoje izuzeci” u koje su „izgubili poverenje za buduću saradnju”.

Kompanija DRÄXLMAIER je donela odluku da većinu suspendovanih kolega vrati na posao. Više od 80 posto zaposlenih koji su bili pod suspenzijom vraćeni su na radno mesto. Oni su pod suspenzijom bili nedelju dana i vraćeni su na ista radna mesta na kojima su i ranije bili i rade pod istim uslovima kao i pre suspenzije. Postoje samo neki izuzeci gde smo izgubili poverenje za buduću saradnju zbog ponašanja koje smo doživeli, ističu u ovoj firmi.

Oni navode i da su mnogo uložili u pogon u Zrenjaninu i da „žele da ostanu ovde i u budućnosti“.

Trenutno smo u početnoj fazi našeg novog proizvoda. Ovo će biti naš veliki prioritetni projekat za sledeću deceniju. Već sada se vode pregovori sa premijum proizvođačem automobila za neke prateće proizvode za našu fabriku u Zrenjaninu do 2030. godine. DRÄXLMAIER je mnogo uložio u pogon u Zrenjaninu i, naravno, želi da ostane ovde i u budućnosti.

Pogoni Drekslmajera su smešteni u zrenjaninskoj slobodnoj zoni, a kao što je poznato u njima ne važe poreska i druga pravila. Ova nemačka kompanija je dobijala i subvencije od 2007. do 2012. godine – i od Pokrajine i od Republike. U Ministarstvu privrede nisu bili raspoloženi da odgovore na pitanje Mašine koliko je novca ovoj kompaniji za 12 godina poslovanja u Srbiji ukupno isplaćeno, ali prema pisanju medija, kroz Program za podsticaj direktnim investicijama Drekslmajer je za prvih 806 zaposlenh dobio 5.000 evra po radniku, što je ukupno nešto više od četiri miliona evra.

Prema podacima Ministarstva za rad, trenutno u Drekslmajeru radi 5886 zaposlenih – 3620 na neodređeno, a 2266 na određeno vreme.

Prethodni članak

Džoker: Istorija poražavajuće budućnosti

Ukidanje sistema socijalne zaštite

Sledeći članak