Druga nedelja blokade Arhitektonskog, studenti ETF-a se pridružuju protestu

U toku je druga nedelja blokade Arhitektonskog fakulteta koju su studenti pokrenuli sa zahtevom smanjivanja cene studiranja. Protest su podržali i studenti drugih fakulteta.

arhitektonski fakultet

Danas je otpočela druga nedelja blokade Arhitektonskog fakulteta u Beogradu zbog povećanih školarina i uslova na fakultetu kojima su studenti nezadovoljni. Uprava fakulteta je ostala pri svojoj prethodnoj odluci da studentima poveća školarinu sa 240.000 na 300.000.

Podsetimo, Studentski parlament Arhitektonskog fakulteta u petak je održao sastanak sa upravom i dekanom. Studenti su pre svega zahtevali da školarina ne bude povećana, ali i da tehnički uslovi na fakultetu budu poboljšani.

Nijedan od zahteva studenata nije ispunjen, izuzimajući novi sušač za ruke koji je danas ugrađen.

Studenti ETF-a se pridružuju protestu

Školarina za smer Elektrotehnika i računovodstvo povećana je sa 108.000 dinara na 126.000 dinara, dok je za smer Softversko inženjerstvo školarina povećana na 280.000, sa dosadašnjih 243.000 dinara.

Prema saznanjima Mašine, studenti Elektrotehničkog fakulteta razgovarali su sa predstavnicima uprave svog fakulteta u cilju pronalaska kompromisa po pitanju povećanja školarine. Bez odgovora na studentske zahteve, protest je započet jutros u 8 sati u holu fakulteta.

Arhitektonski fakultet
Arhitektonski fakultet; Foto: Anastazija Govedarica Antanasijević / Mašina

Podrška stiže i sa drugih fakulteta i iz regiona

Studentski zbor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu izrazio je podršku studentima Arhitektonskog fakulteta u Beogradu. U pismu koje su prosledili Studentskom frontu navodi se:

„Živimo u dobu kada su troškovi života postali sve veći i u situaciji kada je biti student ekonomski zahtjevnije nego što je to bilo prethodnih godina te zbog toga odluka o povećanju školarina predstavlja vrhunac nerazumijevanja, nesusretljivosti i nemoralnosti u odnosu jedne visokoobrazovne institucije prema svojim studentima. Umjesto da im se pomogne, Arhitektonski fakultet svojim studentima, koji inflaciju osjećaju i bez povećanja cijena školarina, dodatno otežava stjecanje važnih znanja i vještina. Studenti predstavljaju ključan dio društva jer te stečene vještine i znanja koriste kako bi to isto društvo unaprijedili. Sustav visokog obrazovanja koji studentima priječi dostupno studiranje je sustav koji društvo osuđuje na propast. Zbog toga, vjerujemo da se studenti Arhitektonskog fakulteta bore za ispravne ciljeve i da je blokada ispravan način za njihovo postizanje”.

U saopštenju za javnost, student prodekan Filozofskog fakulteta u Beogradu izrazio je zabrinutost i nezadovoljstvo povodom „drastičnog i apsolutno neopravdanog” povećanja cena školarine na Arhitektonskom fakultetu. On je pozdravio i podržao kolege sa Arhitektonskog fakulteta u njihovim nastojanjima da se izbore za svoje interese.

A.G.A.

Prethodni članak

Mame su zakon: Želimo da znamo koliko se trudnoća u Srbiji završi smrtnim ishodom

Dve trećine mladih i dalje ne može da se osamostali, RTS se zapitao zašto

Sledeći članak