Uprava Arhitektonskog fakulteta se sastala sa studentima, blokada se nastavlja

Nastavlja se blokada Arhitektonskog fakulteta u Beogradu zbog povećanja cene školarina, a studentima se danas obratio dekan.

Nakon dva dana blokade Arhitektonskog fakulteta, studentima su se zvanično obratili dekan Vladimir Lojanica i članovi uprave. U amfiteatru su se našli studenti sa Arhitektonskog fakulteta i ETF-a, kao i članovi Studentskog parlamenta Arhitektonskog fakulteta (SPAF).

U formi dijaloga, dekan je adresirao probleme koje su studenti istakli kao najvažnije i odgovarao na njihova pitanja. Sastanak je obuhvatio tri ključne tačke, a to su: povećanje školarina, tehnički uslovi na fakultetu i način izvođenja nastave, te i dodatni troškovi koje studenti snose.

Kako smo ranije pisali, na sastanku Nastavno-naučnog veća Arhitektonskog fakulteta doneta odluka o povećanju cene školarine za samofinansirajuće studente. Na današnjem plenumu dekan je objasnio da će školarina iznositi 300.000 dinara za samofinansirajuće brucoše, dok će za sve ostale ona iznositi 15% više od inicijalne, dakle 270.000 dinara. Prema rečima dekana, školarina je povišena u skladu sa stepenom inflacije.

Vladimir Lojanica, dekan fakulteta, demantovao je jučerašnje navode studenata da je pokušao da pregovara oko uvećanja školarina. On je objasnio kako je mislio na olakšavanje uslova plaćanja, dakle mogućnost isplaćivanja školarine u ratama. 

Studenti i članovi uprave su se usaglasili u inicijativi da se od Ministarstva prosvete traže dodatna sredstva u vidu odobravanja dodatnih budžetskih mesta i stipendija za studente ovog fakulteta.

Blokada se nastavlja do daljnjeg, a sutra je u planu sastanak predstavnika SPAF-a u rektoratu Univerziteta u Beogradu, nakon kojeg će SPAF objaviti dalji plan.

Studenti nisu hteli da daju izjave nakon plenuma.

A.G.A.

Prethodni članak

„Nemamo više ni pravo niti mogućnosti da se povlačimo“, najvljen drugi skup podrške tužiteljkama Paunović i Savović

Ispovesti žena u medijima su „hronika propasti privatnog života“

Sledeći članak