Džulijan Asanž je treći put nominovan za Nobelovu nagradu

Nekoliko evropskih političara nominovalo je Džulijana Asanža za Nobelovu nagradu „u čast njegovog neprevaziđenog doprinosa uspostavljanju mira i orgomnih ličnih žrtvi koje je podneo zarad promovisanja mira na svetu“, kako navode u pismu Nobelovom komitetu.

Predlagači ističu doprinos miru u svetu koji su Asanž i Wikileaks dali objavljivanjem dokumenata o ratnim zločinima, mučenjima i drugim oblicima kršenja ljudskih prava koji su počinile SAD i njihove saveznice u ratovima u Iraku i Avganistanu. Apostrofira se i konkretniji značaj objavljivanja takve dokumentacije za  rad međunarodnih organizacija koje se bore za istinu i pravdu, poput Međunarodnog krivičnog suda, piše People’s Dispatch.

Osnovni razlog za nominovanje Asanža je, ipak, pokušaj da on spasi smrti u zatvoru. Kako je dobitnica Nobelove nagrade, aktivistkinja Mejrid Megvajer (Mairead Maguire) napisala kada je Asanž 2021. godine prethodni put nominovan za istu nagradu uz Čelsi Mening i Edvarda Snoudena: 

„Nobelov komitet bi mogao da zaštiti ovo troje heroja mira i pomogne u tome da se spasu njihovi životi“.

Podsetimo, Džulijan Asanž se od aprila 2019. godine nalazi u zatvoru Belmarš u okolini Londona, takozvanom „britanskom Gvantanamu“. Pre toga je proveo sedam i po godina u ambasadi Ekvadora u Britaniji, a preti mu izručenje u SAD i 175 godina američkog zatvora po osnovu 18 pojedinačnih optužnica za špijunažu i visokotehnološki kriminal. Asanž je fizički i mentalno na ivici snaga i za njegov život se strahuje. U izveštaju UN-ovog Specijalnog izvestioca za mučenje Nilsa Melznera, objavljenim u maju 2019. godine, konstatuje se da je „Asanž namerno izložen, u periodu od nekoliko godina, progresivno teškim oblicima okrutnog, neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja, čiji se kumulativni efekti mogu opisati samo kao psihološko mučenje“.

Nominacija za Nobelovu nagradu ne mogu direktno pomoći Asanžu, ali mogu uticati na jačanje pritiska javnosti da se on oslobodi. Naime, iako Nobelov komitet ne objavljuje liste kandidata, predlagači su prethodnih godina objavljivali kandidature i zvanične potvrdne odgovore komiteta da bi privukli pažnju javnosti na kandidovane ličnosti, njihove zasluge i probleme sa kojima se suočavaju. Asanž je do sada za Nobelovu nagradu za mir nominovan barem dvaput, 2011. i 2021. godine. Kako piše People’s Dispatch, ovogodišnja nominacija podnesena je u momentu kada pokret za oslobađanje Asanža jača. Ipak, isti izvor komentariše da nijedna od tri nominacije nije ispraćena u mejnstrim medijima.

I.K.

Prethodni članak

MOR i SZO zahtevaju bolju zaštitu zdravlja za sve koji rade od kuće

Prosvetari u Mađarskoj se bore za dostojanstvo, sindikati i roditelji stoje uz njih

Sledeći članak