U Beogradu je održan protest „Sloboda za Asanža“

Foto: Predrag Momčilović / Mašina

Na Platou Đoke Vještice ispred Beograđanke danas je održan protest na poziv DiEM25 Srbija u znak podrške Džulijanu Asanžu i protiv gušenja slobode govora širom sveta. Na protestu je bilo oko sto ljudi.

Okupljenima su se obratili oranizatori protesta iz DiEM25 Srbija, ali i aktivisti Levog samita Srbije i Socijaldemokratske unije.

Na samom početku organizatori su spomenuli da je saslušanje Asanža odloženo sa 12. na 14. jun čime se nastavlja pritisak i igre manipulacije.

Milana Repajić članica DiEM25 Srbija, je navela da je ovaj protest podrške organizovan sa zahtevom za slobodu Asanžu ali i za slobodu medija i pristupu informacijama o tome šta se dešava sa javnim dobrima i šta sve u tajnosti transnacionalne korporacije i vlade država rade. Ona je navela da se slobode krše svuda, kao u Srbiji, tako i u takozvanom centru slobodnog sveta, dok se novinarstvo karakteriše kao špijunaža.

U pauzama između govora, pročitana su pisma podrške Nezavisnog udruženja novinara Srbije i pismo Edvarda Snoudena o Džulijanu Asanžu, kao i izjave drugih o Asanžu.

Foto: Predrag Momčilović / Mašina

Marko Miletić član Levog samita Srbije i kourednik Mašine izjavio je:

Danas kada stajemo u odbranu Asanža ne branimo samo slobodu medija, branimo i pravo novinara i novinarki na pristojan život, pravo na rad, pravo na platu dovoljnu za dostojanstven život i pravo na organizovanje.

Od Beograda, preko sobe ekvadorske ambasade u Londonu, do Stokholma, Vašintona i Njujorka, kao i u svim drugim delovima sveta – hiljade i hiljade novinarki i novinara svakodnevno radi u bednim uslovima. Veliki broj medijskih radnika i radnica nema ugovore o radu, nema ugovore uopšte, ne prima honorare, nemaju zdravstveno i penziono osiguranje, mnogi od njih maštaju o jasno određenom radnom vremenu i odmoru bez laptopa.

Aleksandar Novaković član DiEM25 Srbija rekao je da je „Navesti ljude da veruju da žive u demokratiji a pritom progoniti Asanža u ime demokratije, vrhunsko je licemerje“

Pitanje je onda o kakvoj demokratiji tu govorimo, rekao je Novaković.

Foto: Predrag Momčilović / Mašina

Džulijan Asanž je preko Vikiliksovih objava od 2010. godine pa nadalje, razotkrio neke od najgnusnijih i dobro čuvanih dokaza o ratnim zločinima, mučenjima zatvorenika i ubistvima koje je počinala američka vojska u Iraku i Avganistanu u saradnji sa svojim NATO saveznicima.

Čelsi Mening i Džulijan Asanž su u zatvoru ali mi moramo da nastavimo da radimo na otkrivanju tajni koje 1% onih koji kontrolišu kapital hoće da sakriju od nas i nastave da odlučuju o našim životima bez našeg znanja, naveo je Ivan Zlatić predsednik Socijaldemokratske unije.

Asanž koji je proteklih sedam i po godina proveo u ekvadorskoj ambasadi, uhapšen 11 aprila, nakon što mu je vlada ove zemlje na predlog predsednika Lenina Morena ukinula azil. Asanž se trenutno nalazi u „britanskom Gvantanamu“, zatvoru Belmarš u okolini Londona, gde mu uprkos narušenom zdravju preti izručenje u SAD i 175 godina američkog zatvora.

Foto: Predrag Momčilović / Mašina

Asanžovo sve lošije zdravstveno stanje bio je jedan od glavnih povoda za izveštaj UN-ovog specijalnog izvestioca za mučenje Nilsa Melznera od 31. maja, koji navodi da je „Asanž namerno izložen, u periodu od nekoliko godina, progresivno teškim oblicima okrutnog, neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja, čiji se kumulativni efekti mogu opisati samo kao psihološko mučenje“.

Na protestu je više puta ponovljeno da bi izručenje Asanža bilo direktan udar na slobodu govora i novinarstva i da je nesloboda jednog od nas nesloboda svih!

P.M.

Prethodni članak

Na javnoj raspravi o gondoli napadnut aktivista inicijative Ne davimo Beograd

Protest ispred gimnazije zbog „ukidanja razvoja kritičke svesti“

Sledeći članak