Ekološki ustanak izlazi na izbore

Udruženi pokret organizacija za zaštitu životne sredine „Ekološki ustanak“ juče je održao svečanu promociju na kojoj je najavljen i izlazak na izbore na svim nivoima.

Ekološki ustanak, Beograd, 10. april 2021; Foto: Marko Miletić / Mašina

„Ekološki ustanak“ je juče u Beogradu ozvaničio formalizovanje pokreta i njegov ulazak u izbornu trku. Aleksandar Jovanović-Ćuta je, na tim povodom održanom skupu „Ustanak je počeo“, izjavio da očekuje prljavu i tešku predizbornu kampanju:

„Potpuno smo svesni da je da je ovo u šta ulazimo prljavije od rakitskog blata, šuta na Revi i toksičnije od koncentrovane sumporne kiseline Rio Tinta. Doneli smo tu odluku sa jednim osnovnim motivom, a to je da otklonimo uzrok najvećeg zagađenja u Srbiji, a to je režim Aleksandra Vučića. Zato izlazimo na izbore“.

Podsetimo, nekoliko desetina organizacija za životnu sredinu i civilnih inicijativa neformalno su formirale platformu „Ekološki ustanak“ početkom godine, sa ciljem da udruženo deluju protiv devastacije životne sredine u Srbiji. Prva zajednička aktivnost predstavljala je protest „Ekološki ustanak“, održan 10. aprila u Beogradu, na kome je istaknut spisak zajedničkih zahteva od kojih „ustanici” ne odustaju.

„Kao što smo oslobađali reke iz cevi uzurpatora, kao što smo branili staništa ptica od režimskih deponija, kao što smo stali uz građane koji brane svoja imanja od investitorske pohlepe, tako nam neminovno predstoji da organizovano ustanemo protiv uzroka svih zagađenja. A to je pre svega ovaj režim koji nam je porobio državu i institucije. Zato je naša dužnost da iskustvo ekološkog aktivizma proširimo i na institucionalno delovanje“, rečeno je u najavi jučerašnjeg skupa.

Na promociji „Ekološkog ustanka“ okupljenima su se obratili i arhitekta Dragoljub Bakić, pisac Dejan Atanacković, Ana Džakić, zastupnica udruženja „Bela čaplja“, aktivnog u borbi za spas bare Reva, Miroslav Mijatović iz Podrinjskog antikorupcijskog tima (PAKT), koji se bori protiv rudnika Litijuma u Jadru, a javnu podršku pokretu dale su i brojne javne ličnosti. Promociji su prisustvovali i predstavnici pokreta Ne davimo Beograd i Zajedno za Srbiju, sa kojima se očekuje da „Ekološki ustanak“ formira zajedničku listu.

I.K.

Prethodni članak

Inspekcija naložila stanarima zgrade na Vračaru da sami uklone mural Ratku Mladiću

Korak ka većoj zaštiti sindikalnih predstavnika

Sledeći članak