Ekološki ustanak: crveni karton za uništavanje životne sredine

Danas je u Beogradu održan protest protiv narušavanja životne sredine u Srbiji pod nazivom Ekološki ustanak.

Ekološki ustanak, Beograd, 10. april 2021; Foto: Marko Miletić / Mašina

Protest je počeo u 13 časova ispred Narodne skupštine i u njemu je učestvovalo oko 10 hiljada ljudi. Okupljenima su se obratili aktivisti, stručnjaci iz polja zaštite životne sredine i radnici u kulturi.

Jedan od prvih govornika bio je pesnik Ljubivoje Ršumović. On je u svom obraćanju izneo stav da smo neodvojivi od prirode i da na zemlji postoji dovoljno dobara za sve osim za pohlepu, pozvavši na borbu protiv pohlepe svake vrste, uključujući i one u rudarstvu i energetici. 

Dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić je skrenuo pažnju na opasnost koju po prirodu i stanovništvo predstavlja rudnik jadarita kompanije Rio Tinto u blizini Loznice. 

Ekološki ustanak, Beograd, 10. april 2021; Foto: Marko Miletić / Mašina
Ekološki ustanak, Beograd, 10. april 2021; Foto: Marko Miletić / Mašina

Na protestu su govorili i Aleksandar Jovanović Ćuta iz pokreta „Odbranimo reke Stare planine”, Desimir Stojanov – Desko iz sela Rakita, profesorka Biološkog fakulteta Biljana Stojković, Iva Marković iz inicijative “Pravo na vodu”, Lejla Kusturica iz Koalicije za zaštitu rijeka (BiH), te pevač benda Partibrejkersi, Zoran Kostić Cane. 

Svi govornici su na svoj način upozorili na to da se životna sredina u Srbiji ubrzano uništava brojnim štetnim procesima u koje u prvom redu spadaju izgradnja derivacionih MHE, nekontrolisana seča šuma i odlaganje industrijskog i drugog otpada te rudarski projekti koji narušavaju životnu sredinu.

Ova alarmantna situacija zahteva hitno reagovanje nadležnih i odustajanje od štetnih projekata čak i kada su oni predstavljeni kao ekonomski opravdani.U protivnom ćemo se uskoro svi naći u situaciji da nemamo vode za piće i vazduha za disanje, što deo stanovništva Srbije već proživljava, istakli su učesnici. 

Ekološke organizacije su pred protest objavile zajedničke zahteve. Na listi zahteva je poštovanje Ustava i postojećih zakona u oblasti zaštite životne sredine, usklađivanje propisa sa najvišim standardima zaštite, participacija građanki i građana u pitanjima zdrave životne sredine i povećanje površine pod zaštitom i aktivno sprovođenje adekvatnih mera.

Pored toga, ekološka udruženja se, kao i do sada, zalažu za obustavu seče u zaštićenim područjima i pošumljavanje, obustavu izgradnje i reviziju štetnih projekata MHE i očuvanje vodnih dobara. 

Ekolozi i aktivisti su svesni i katastrofalnog stanja u urbanim sredinama, te traže da se u urbanom planiranju poštuju načela održivosti, nasuprot, kako konstatuju, aktuelnom investitorskom urbanizmu. 

Ekološki ustanak, Beograd, 10. april 2021; Foto: Marko Miletić / Mašina
Ekološki ustanak, Beograd, 10. april 2021; Foto: Marko Miletić / Mašina

Još neke od stavki koju su svojim prisustvom danas podržali okupljeni su aktivno upravljanje otpadom, izrada plana kvalitetna vazduha, održivi razvoj, te izradu i usvajanje Nacionalnog energetskog klimatskog plana. Ovaj plan bi trebalo da reguliše ekološki proverenu i opravdanu tranziciju na obnovljive izvore energije.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović je reagovala na protest izjavom u kojoj se navodi da Ministarstvo i ostali nadležni resori u Vladi posvećeno, odgovorno i transparentno rade na otklanjanju ekoloških problema koji, prema izjavi koju prenose mediji, „nisu nastali preko noći”.

Glavni organizator protesta je pokret Odbranimo reke Stare planine, a protest je podržalo preko šezdeset organizacija i inicijativa iz svih krajeva Srbije. Među njima su inicijativa Pravo na vodu, Zajedničko, Podrinjski antikorupcijski tim, pokret Odbranimo šume Fruške gore, Bitka za Vlasinu, Ne davimo Beograd i mnogi drugi. Protestu su se pridružili i predstavnici Udruženja radnika na internetu.

I.K.

Prethodni članak

Frilenseri zahtevaju od Vlade da povuče svoj predlog

Izbori u Nemačkoj: najmoćnija država EU na prekretnici?

Sledeći članak