Erdogan izgubio vlast u gotovo svim velikim gradovima Turske

Tokom Erdoganove posete Novom Pazaru, oktobar 2017; Foto: Nemanja Pančić / Kamerades

Na jučerašnjim lokalnim izborima u Turskoj vladajuća koalicija Partije pravde i razvoja (AKP) i Partija nacionalističkog pokreta (MHP) nisu uspele da osvoje vlast u Ankari, Adani, Izmiru a najverovatnije ni u Istanbulu.

U Istanbulu je Ekrem Imamoglu iz najveće opozicione partije Republikanske narodne stranke (CHP) proglašen novim gradonačelnikom, međutim iz AKP-a su najavili da će u tom gradu i na drugim mestima tražiti novo brojanje glasova.

Gubitak vlasti u velikim gradovima svakako predstavlja ozbiljan udarac Erdoganovoj vlasti, međutim njegova vladajuća koalicija i dalje uživa podršku većine glasača na nivou cele države.

CHP je preuzeo vlast u većini gradova u kojima je pobedila opozicija. Kao značajna podrška CHP-u se pokazala levičarska Narodna demokratska partija (HDP), koja je uspela da povrati vlast u kurdskim krajevima zemlje.

HDP je inače na udaru vlasti, mnogi njeni čelnici su uhapšeni nakon što je 2016. u Turskoj proglašeno vanredno stanje kao odgovor na pokušaj puča tog leta, o čemu smo pisali ranije.

Na aktuelnim lokalnim izborima prvi put je u jednom turskom gradu vlast osvojila Komunistička partija Turske (TKP). Fatih Mehmet Macoglu je osvojio većinu glasova u Dersimu.

Lokalni izbori su održani nepunih godinu dana nakon vanrednih predsedničkih i parlamentarnih izbora. U junu prošle godine, vlast se, suočena s pretećom ekonomskom krizom, odlučila za vanredne izbore i uspela u tom riskantnom potezu, osvojivši malo više od polovine ukupnih glasova.

A.J.

Prethodni članak

Ka privatizaciji zdravstva: najavljene izmene zdravstvene zaštite i osiguranja

Pretnje otkazima dovele do prekida štrajka u Pošti

Sledeći članak