EU aktivno pregovara sa Srbijom o izvozu litijuma iz Jadra

Euronews javlja da se sa Srbijom “Razgovara o poslednjim pravnim preprekama pre nego što se ostvari trgovinsko partnerstvo između EU i Srbije za nabavku litijuma iz regiona Jadar”.

Komesar EU Maroš Ševčovič je izjavio da se privode kraju pregovori o zvaničnom trgovinskom partnerstvu za nabavku kritičnih mineralnih sirovina iz Srbije.

Maroševič je izvršni potpredsednik EU komisije za Zeleni dogovor (Green deal) i interinstitucionalne odnose, a ovu izjavu dao je za Euronews 17. maja prilikom događaja visokog nivoa koji se dešavao u Briselu.

Isti izvor navodi da se trgovinski sporazum između EU i Srbije sprema „već neko vreme“. Konstatuje se i da potpisivanje pisma o namerama za jačanje i proširenje saradnje na kritičnim lancima snabdevanja sirovinama za električnih vozila, u septembru prošle godine, „jasan signal da su izvršna vlast EU i Beograd bili željni da udruže snage, pod uslovom da se reše izazovi ekološkog i društvenog prihvatanja oko potencijalnog rudarskog regiona“.

EU: U toku razgovori sa srpskom Vladom

Šefčovič se osvrnuo na „jedinstvenu poziciju“ Srbije u odnosu na minerale navedene u Zakonu o kritičnim sirovinama EU (CRMA), kao što je visokokvalitetni litijum, koji je nazvao „jednim od najboljih na svetu”, piše Euronews. Ove izjave je dao tokom samita EIT o sirovinama održanog prošle nedelje u Briselu,

„Nadam se da ćemo u kratkom roku uspeti da finalizujemo tekst Memoranduma o razumevanju (MoR)“, citirao je Euronews. Po navodima ovog izvora, dugogodišnji komesar je dodao da su „trenutni razgovori sa Vladom Srbije usmereni na ekstrakciju, preradu, rafinisanje, i upotrebu litijuma“.

„Sve što mogu da kažem u ovoj fazi je da postoji pozitivan razvoj. Bilo je nekih pravnih pitanja u prošlosti, o kojima se sada razgovara između kompanije i vlade“, rekao je Šefčovič ua Euronews.

Euronews: Rio Tinto pokušava da obnovi dozvolu za rad

„Iako se slovački komesar nije posebno osvrnuo na poslovanje anglo-australijskog Rio Tinta u Srbiji, gigantska rudarska kompanija pokušava da obnovi ekološku dozvolu za rad na području Jadra, poznatom po bogatim nalazištima litijuma, nakon što je dozvola koju su imali opozvana u januaru 2022. usled žestokog protivljenja ekoloških grupa i lokalnog stanovništva“, piše Euronews.

Po navodima ovog izvora, Šefčovič je rekao da je izvršna vlast EU u bliskom kontaktu sa vladom Srbije i da joj pomaže da osigura da sve procene uticaja na životnu sredinu budu obavljene po „najvišim evropskim standardima“. „Nadam se da ćemo videti dalji razvoj tog projekta, ali to je, naravno, odluka Vlade Srbije“, dodao je poverenik, a prenosi Euronews.

Euronews je o razvoju projekta Jadar pitao i generalnog direktora projekta Jadar u Rio Tintu, Chada Blewitat. Po njihovim navodima, on je rekao je da će Rio Tinto na leto objaviti procenu uticaja na životnu sredinu od 200 stranica.

„Anglo-australska grupa saopštila je da trenutno čeka odluku srpske vlade i izrazila nadu da će nastaviti sa projektom – očekuje se da će isporučiti 58 tona litijum karbonata godišnje, što je dovoljno za pogon milion električnih vozila“, piše Euronews. Blewitt je za ovaj medij izjavio sledeće: „Nemamo šta da krijemo, znamo da ćemo doneti najviše ekološke standarde i podržaćemo zajednice koje će doći da nas nadgledaju“.

I.K.

Prethodni članak

U porodičnom nasilju od početka godine ubijeno devet žena

Štetni projekti javno-privatnog partnerstva prete da potpuno uruše GSP: Sindikati pozivaju na protest

Sledeći članak