Evropska konfederacija sindikata predstavila Izborni manifest za Evropski parlament

Izbori za Evropski parlament 2024. godine će odrediti da li Evropa ostaje na putu napretka i solidarnosti, da li će podržati radne ljude i njihove zajednice širom kontinenta, ili će se vratiti na mere štednje, navodi se u obrazloženju Manifesta Evropske konfederacije sindikata (EKS).

Izborni Manifest Evropske konfederacije sindikata poziva sve partije i kandidate i kandidatkinje da podrže prioritete navedene u njemu, ali i sve zaposlene, studente, penzionere i sve ljude u Evropi da glasaju na evropskim izborima i da se čuje njihov glas za pravedniju i socijalniju Evropu, navodi se.

„U Evropi je vanredno stanje socijalne pravde. Tokom protekle godine, zaposleni su pretrpeli rekordno smanjenje plata, dok su nesavesni poslodavci i dalje beležili rekordne zarade. U međuvremenu, institucije EU prete da će se vratiti na štednju i otvoriti vrata daljoj deregulaciji, dodatno kažnjavajući radnike. Umesto toga, potrebni su nam evropski izbori da bi stvorili Parlament i Komisiju posvećenu radu za pravednu Evropu sa sigurnim poslovima, pristojnim platama, dobrim javnim uslugama, ženskim pravima i jednakošću za sve, jakim radničkim pravima i ojačanim kolektivnim pregovaranjem i socijalnim dijalogom“, navodi Evropska konfederacija sindikata.

Evropska konfederacija sindikata zastupa 45 miliona radnika i njihove 93 sindikalne organizacije i 10 evropskih sindikalnih federacija. Vizija ovog Manifesta je Evropa kao zajednica ljudi i nacija gde je svako slobodan da živi i radi u miru i bez straha od siromaštva, nesigurnosti, nepoštovanja, diskriminacije, nasilja ili ugnjetavanja. Evropa koja je divno mesto za život, rad, odgajanje dece, brigu o vašim najbližim i za odlazak u penziju i starost. Evropa koja praktično primenjuje Evropski stub socijalnih prava. Evropa koja štiti osnovna ljudska prava, uključujući reproduktivna prava, težnja da se postigne rodna ravnopravnost, navodi se u tekstu Manifesta.

„Pozivamo partije, pokrete i radnike da se odupru pretnji ekstremne desnice, koja lažno tvrdi da podržava radnike, kada u stvari napada njihove sindikate i demokratska prava, rušeći ljudska prava, a naročito prava žena. Saradnju sa desničarskim partijama u Evropskom parlamentu i drugim evropskim institucijama treba odbiti“, piše u Manifestu i dodaje dvanaest tačaka za pravedan dogovor za radnike.

Te obaveze su bolja radna mesta i prihodi, kraj nesigurnog posla i poboljšanje uslova rada, podrška za sindikate, kolektivno pregovaranje i socijalni dijalog, bezbedan rad, umesto mera štednje treba izaberati ekonomiju za ljude i planetu, jaku industrijsku politiku i javne službe. Manifest takođe navodi da je važno boriti se za javni novac za socijalni napredak, pravednu tranziciju, protiv socijalnog dampinga i prevare, pravednom pristupu, zasnovanom na pravima, migracijama i azilu. Manifest ističe potrebu da Evropa u svetu ima progresivnu ulogu, kao i da bude pravednija i demokratičnija.

I.P.

Prethodni članak

Svetska banka čuva fond za nadoknadu štete od klimatskih promena: vuk čuva kozu?

Zašto se svako malo manipuliše brojevima abortusa u Srbiji?

Sledeći članak