Fabrika vode prodata na punoletstvo zabrane o korišćenju česmovače u Zrenjaninu

Erste banka je prodala nefunkcionalnu fabriku vode u Zrenjaninu firmi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Zrenjanin

Dvadesetog januara 2004. godine upotreba vode iz gradskog vodovoda u Zrenjaninu je zbog prekomerne koncentracije arsena zabranjena odlukom Pokrajinskog sanitarnog inspektora. Osamnaest godina, nebrojeno tendera i tri poništena ugovora kasnije Zrenjaninci nisu ni korak bliži tome da sa česme piju vodu koja ne izaziva trovanje, poremećaje u razvoju i rak.

Punoletstvo problema je „obeleženo“ prodajom fabrike vode koja je izgrađena po ugovoru iz 2015. godine, a za koju je 2021. definitivno ustanovljeno da ne zadovoljava tehničke propise i potrebe građana.

Prodavac je Erste banka a kupac beogradsko preduzeće Pannonian water DOO, u vlasništvu firme iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, izveštava N1. Fabrika je u januaru prodata za polovinu procenjene vrednosti, nakon dva neuspela pokušaja. Erste banka je pravo na raspolaganje imovinom fabrike stekla kao glavni finansijer njene izgradnje, koju je kreditirala u obimu od 65%.

Prodajom postrojenja Erste banka namiruje potraživanja od dve izraelske firme Rimon Ltd i Avital Group. One su prethodno otkupile postrojenje od konzorcijuma koji je 2015. sa gradskom upravom i Javnim komunalnim preduzećem Vodovod i Kanalizacija iz Zrenjanina sklopio ugovor o izgradnji postrojenja za preradu vode.

Kako piše N1, kupac, firma Pannonian water DOO je prema podacima Agencije za privredne registre, osnovana 3. novembra 2021. godine za 100 dinara. Njen vlasnik je Emserb Water FZE iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a zakonski zastupnici istovremeno vlasnici i direktori preduzeća Begej Water doo. Ova firma, sa svoje strane, posluje u okviru kompanije Metito iz UAE.

Preduzeće Metito je prošle godine na osnovu Sporazuma o saradnji Srbije i UAE van javne nabavke dobilo posao izgradnje fabrike za prečišćavanje otpadnih voda. Kako je tada pisao CINS, pravnici i aktivisti su tada izrazili bojazan da je u pitanju posao netransparentno ugovoren, koji će zbog zaobilaska procedure javne nabavke javnost teško moći da kontroliše.

Dušan Kokot iz udruženja Građanski preokret je za Mašinu prokomentarisao prodaju fabrike kao „nastavak koruptivnog posla“:

„Ovde zapravo pričamo o tome da su oni koji su sve šanse prokockali, koji su milijarde potrošili iz našeg budžeta sada našli novog partnera, upravo firmu Metiti koja je bez tendera, ispod žita, na osnovu međudržavnog ugovora sa UAE dobila prvo javno-privatno partnerstvo za prečišćavanje otpadnih voda. Znači, dobili smo kompaniju koja će da se bavi svim poslovima vodosnabdevanja u gradu u kom, evo na današnji dan ‚slavimo rođendan’ zabrani korišćenja vode iz vodovoda“.

S druge strane, nastavlja Kokot, za građane prenos vlasništva postrojenja za preradu vode sa banke na privatnu firmu nije od ključnog interesa, jer ne deluje kao da ih dovodi bliže rešenju konkretnog problema vodosnabdevanja. Naime, nejasno je da li uz imovinu fabrike idu i neke obaveze o načinima njenog privođenja svrsi, budući da je ugovor između Zrenjanina i Fabrike vode raskinut u julu 2021. godine, sa argumentom da investitor nije ispunio nijedan od uslova iz ugovora.

„Zašto bi ta imovina mogla da nastavi da radi na osnovu ugovora iz 2015., koji ne samo što nije ispunjen, već je bio i nezakonit?“, pita se Kokot.

Ugovor koji je pre sedam godina sa Zrenjaninom i JKP ViK Zrenjanin potpisao konzorcijum (u čiji sastav su ulazile firme Gruppo Zilio SpA Italia, ogranak Gruppo Zilio SpA Italia u Srbiji i domaća kompanija Synertech) naime, nije bio usklađen sa tadašnjim Zakonom o komunalnim delatnostima, koji nije predviđao mogućnost da se privatna firma bavi komunalnom delatnošću vodosnabdevanja. Krajem 2018. godine zakon je prilagođen ugovoru nakon što je Ministarstvo zdravlja 2017. utvrdilo njihovu neusaglašenost i stopiralo dalje izdavanje dozvola.

Kao što smo već pisali, čitavo zamešateljstvo dovelo je i do sudskih procesa. Građansko udruženje „Građanski preokret“ je 2020. godine tužilo bivšeg gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića, odgovorne u JKP ViK Zrenjanin, predstavnike investitora i nekadašnjeg ministra privrede Gorana Kneževića, a investitor je tužio Ministarstvo zdravlja. Deo aktera je privođen, ali za to što se Zrenjaninci i dalje kupaju u otrovnoj vodi, a na flaširanu pitku vodu troše desetine hiljada evra dnevno zasad niko nije odgovarao.

I.K.

Prethodni članak

Predstavljena zeleno-leva koalicija MORAMO

Doviđenja, Rio Tinto? Vlada Srbije poništila sve upravne akte vezane za projekat Jadar

Sledeći članak