Napad na predsednika sindikata u Falk Istu je nova i alarmantna dimenzija nasilja nad radnicima, upozoravaju iz sindikata „Sloga“

Juče je u Knjaževcu napadnut predsednik sindikata Sloga u preduzeću Falk Ist, Uroš Savić. Prema obaveštenju Sloge njega je napao Milan Zlatković, koji je poznat pod nadimkom „Štroka“.

Štrajk u fabrici Falk Ist u Knjaževcu

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ su juče obaveštili javnost o ovom ozbiljnom incidentu koji se dogodio u Knjaževcu. Kako se navodi u saopštenju, „prema službenoj belešci datoj policiji, Zlatković je fizički nasrnuo na Uroša Savića, izrekavši pretnje upućene njemu i njegovoj porodici.“

Zlatković je uputio ozbiljne pretnje, uključujući i tvrdnje da zna gde Uroš Savić živi, pretio njegovoj porodici, te da će mu ‚razbiti glavu‘ i ‚zapaliti kuću‘”. 

Podsetimo, radnici Falk Ista su u štrajku od 2. juna, a napad na predsednika sindikata se dogodio za vreme štrajka. 

Iz sindikata Sloga preciziraju i da je napad na Savića eskalirao do te mere da je Zlatković pokušao da ga pregazi svojim automobilom, nakon čega je Savić zatražio i hitnu medicinsku pomoć.

Slučaj napada je juče u 20:30 časova prijavljen nadležnoj policijskoj stanici u Knjaževcu i zatražena je zaštita policije zbog pretnji paljenja kuće. 

Snimak napada na Uroša Savića

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ najoštrije su osudili ovaj napad i naveli da on predstavlja novu i alarmantnu dimenziju nasilja nad radnicima u Srbiji. 

„Nasrtaji, pretnje i pokušaji zastrašivanja radnika koji se bore za svoja prava su neprihvatljivi“, navodi se u saopštenju.

Sloga je pozvala nadležno Tužilaštvo u Knjaževcu i policiju da hitno preduzmu odgovarajuće mere kako bi se istražio ovaj incident i obezbedilo da odgovorni budu privedeni pravdi.

Nasilje i zastrašivanje radnika koji se bore za pravedne uslove rada i poštovanje njihovih prava ne sme biti tolerisano u našem društvu. Očekujemo da nadležne institucije odgovore na ovaj napad odlučno i u skladu sa zakonom, saopštavaju iz sindikata. 

Radnici u Falk Istu su u štrajku od 2. juna i zahtevaju povećanje plata za 10 odsto. Štrajk predvodi sindikat Sloga, reprezentativni sindikat u ovoj fabrici u Knjaževcu.

 S.A.

Prethodni članak

Muzički događaj kao solidarna podrška radnicima Falk Ista Knjaževac

Udruženje Savski nasip zahteva smenu direktora Srbijavoda

Sledeći članak