Festival igre Aje Jung: novi „predatorski“ ciklus izvlačenja javnog novca ili „epicentar vrhunske umetnosti“?

Dok Nezavisna kulturna scena Srbije godinama ukazuje na problem „predatorskih“ organizacija kojima se na netransparentan način dodeljuje najveći deo javnog budžeta, među kojima je Beogradski festival igre označen kao naizraziti primer takve prakse, Ministarstvo kulture i u 2024. nastavlja da ih podržava.

Na konferenciji za medije, održanoj juče, 29. februara 2024. u Narodnoj skupštini povodom 21. Beogradskog festivala igre koji će se odvijati od 7. marta do 10. aprila u Beogradu,  potpredsednica Vlade i ministarka kulture, Maja Gojković, izjavila je da Ministarstvo kulture prepoznaje i kontinuirano podržava ovu manifestaciju.

Ona je dalje istakla da je razlog tome veliko interesovanje domaće i sve brojnije inostrane publike, ali i to što Aja Jung duže od dve decenije „prvih prolećnih dana našu zemlju čini međunarodnim epicentrom vrhunske umetničke savremene igre“.

Naglašavajući da je kvalitet programa neupitan, opravdavajući izrečeno podatkom da manifestaciju svake godine poseti više od 20.000 gledalaca, Gojković je izrazila uverenje da će ove godine, „zbog atraktivnosti i kvaliteta sadržaja baletskih predstava, ovaj broj biti i premašen“.

Ipak, sa ovakvom argumentacijom ne bi se složio deo stručne javnosti, naročito onaj vezan za Asocijaciju Nezavisna kulturna scena Srbije, Stanicu Servis za savremeni ples i mnoge druge, koja kroz analize javnih budžeta godinama upozorava na ogroman problem u netransparentoj raspodeli javnog budžeta za kulturu.

Naime, upravo se ime ovog festivala – Beogradski festival igre, nalazi u NKSS-ovoj analizi rezultata konkursa za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti savremene kulturne produkcije kao najizrazitiji primer „predatorskih“ organizacija.

Beogradski festival igre – najizrazitiji primer „predatorske“ organizacije

Kako je NKSS-ova višegodišnja analiza pokazala, na sceni postoje organizacije čiji projekti već godinama dobijaju ogroman deo budžeta na svim konkursima, od republičkog, pokrajinskog do gradskog nivoa. Takve organizacije su nazvali „predatorskim“ jer crpe najveći deo javnog budžeta predviđenog za konkretnu oblast, dok za ostale organizacije posledično ostaje minimalno sredstava, ako uopšte.

U svojoj analizi NKSS-ov tim za analizu konkursa pokazao je da je najizrazitiji primer ovakvih „predatorskih“ organizacija upravo Beogradski festival igre.

Ova organizacija je, samo na konkursu Ministarstva kulture 2023. godine dobila 9 miliona dinara, dok je 2022. godine dobila čak 12 miliona dinara (u oba slučaja četvrtinu ukupnog budžeta ovog konkursa).

Dodatno, na konkursu Sekretarijata za kulturu grada Beograda za 2023. dodeljeno joj je 6 miliona dinara, a za 2022. godine 4 miliona dinara (trećinu ukupnog budžeta konkursa). 

I to nije sve, na konkursu Pokrajinskog sekretarijata za kulturu Beogradski festival igre dobio je 3 miliona dinara 2023. godine i 2 miliona dinara 2022. godine (što je drugi najveći grant na konkursu).

NKSS: Predstavljanje rezultata analize konkursa 20. juna ispred Ministarstva kulture 2023. Foto: Irena Čučković

Marijana Cvetković iz Stanice: „Festival za novu elitu, fešta skupih ulaznica“

Iz Stanice Servisa za savremeni ples, organizacije aktivne na nezavisnoj kulturno-umetničkoj sceni, koja se, između ostalog bavi i unapređenjem uslova rada izvođačkih umetnica i umetnika, i koja je dugogodišnji organizator Kondenza Festivala savremenog plesa i performansa, Marijana Cvetković za Mašinu komentariše da se ovakvim potezima Ministarstva kulture nastavlja urušavanje lokalne kulture i umetnosti.

„Ministarstvo kulture na čelu sa Majom Gojković još jednom je pokazalo da istrajava u unižavanju naše kulturne sredine i svih umetnika i kulturnih radnika i radnica. Izjava ministarke u tehničkom mandatu na konferenciji za štampu Beogradskog festivala igre svedoči ne samo o nepoznavanju osnovnih pojmova, tokova i smisla savremene umetnosti, savremenog plesa i kulture uopšte, već i odsustvo osnovnog pravila kojeg se moraju držati javni činovnici, a posebno ministri: oni su tu da zastupaju javni, a ne privatni interes, da obezbede svim građanima ravnopravne uslove rada i da nepristrasno, oslonjeni na stručno znanje (svoje i svojih savetnika i saradnika) podržavaju razvoj raznolike, kritičke, inovativne i svima dostupne kulture u čitavoj zemlji“, izjavila je.  

Cvetković smatra da ovakvim nastupom ministarka favorizuje jedan privatni festival koji je svoju „dominantnu poziciju u svetu domaćeg spektakla izgradio isključivo na obilatom korišćenju javnih resursa koje nema nijedna javna institucija u Srbiji, pa čak ni globalno poznati Bitef festival“, prokomentarisala je, navodeći podatak da je prošle godine međunarodno poštovan Bitef festival dobio manje finansijskih sredstava od Beogradskog festivala igre.

„Festival za novu elitu, fešta skupih ulaznica, VIP redova, kupljenih novinara i NIVEA kremica na sedištima za oduševljene skorojeviće nema nikakve veze sa savremenom kulturnom scenom niti se na nju obazire, a umetnice i saradnike tretira kao potrošni materijal, kao hiljade patrona vatrometa u Beogradu na vodi: da zaslepe (ministarku) šljokicama, omoguće profit osnivačima, stvore lažnu sliku srećnog društva“, dodala je Cvetković i zaključila:

„Niko ovde ne želi da bude konkurencija nečem tako banalnom.“

Ovogodišnji Beogradski festival igre organizuje se u Beogradu i Novom Sadu pod sloganom „Savršene različitosti“ i u trajanju od mesec dana biće predstavljeno 18 trupa iz celog sveta, a po rečima direktorke festivala Aje Jung:

„Dvadesetprvi Beogradski festival igre ima zadatak da bude savršeno različit od svega onoga što nas okružuje, ali i od samog sebe, da iskorači hrabro i da nadmaši sve prethodne“.

Jung je ujedno i iskoristila priliku da zahvali kompaniji NIS za saradnju, prijateljstvo i partnerstvo punih pet godina, navodeći da NIS pokazuje odgovoran odnos prema kulturi, umetnosti i zajednici.

Pojasnimo, generalni pokrovitelj manifestacije Beogradski festival igre petu godinu za redom je kompanija NIS, što, čini se, nije nevažna informacija, uzimajući u obzir sve optužbe stručne javnosti koje se stavljaju na teret ovog festivala.

V.K.

Prethodni članak

Zašto Amerikanci više ne mogu da raspravljaju o politici?

ExxonMobil protiv aktivista

Sledeći članak