Festival lezbejske umetnosti i aktivizma u Beogradu

„Nedostaju nam prostori gde lezbejski i životi kvir žena, kao i njihova umetnost može da se vidi u svojoj autentičnosti. WLW umetnički festival pokrenut je u želji da tih prostora bude više u našem regionu.“

Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava u saradnji sa udruženjem Dugina Iskra organizuju prvi po redu WLW umentički festival u Beogradu, koji će se održati od 14. do 16. septembra u prostoru „Miljenko Dereta“.

Festival će biti otvoren izložbom „Naša 4 zida“ autorki Minje Pavolović i Jelena Vasiljević. Ova izložba prikazuje svakodnevnicu istopolnih parova u Srbiji i pojedine fragmente života osoba čiji odnosi nisu vidljivi za pravni okvir u Republici Srbiji, niti tolerisani u heteropatrijarhalnom društvu u kome živimo.

Tokom festivala publika će imati priliku da se upozna sa umetničkim radovima žena koje vole žene, i sa iskustvima umetnica iz Srbije i regiona koje se bave različitim umetničkim praksama – slikarstvom, stripom, dokumentarnim filmom, fotografijom, muzikom i dr. Pored umetničkih radova, deo programa festivala biće posvećen istoriji i budućnosti WLW pokreta u Srbiji, regionu i Evropi.

„Nedostaju nam prostori gde lezbejski i životi kvir žena, kao i njihova umetnost može da se vidi u svojoj autentičnosti. Ovaj festival pokrenut je u želji da tih prostora bude više u našem regionu, ali i u želji da podstaknemo stvaralaštvo LBQ žena. Umetnost ima moć da aktivistički menja percepcije, transformiše svakodnevicu, povezuje sličnosti ali i približava ono što je udaljeno i manje poznato. Ovaj festival skroman je pokušaj da iniciramo susrete i vidimo gde će nas to odvesti“, rekla je Aleksandra Gavrilović iz organizacije Labris.

Festival lezbejske umetnosti i aktivizma će se održati u okviru manifestacije Europrajd 2022. Beograd će biti domaćin prvog Europrajda na teritoriji Jugoistočne Evrope, koji će trajati od 12. do 18. septembra.

Prethodni članak

Promena Plana generalne regulacije na Zlatiboru dovela je do izdavanja najviše građevinskih dozvola u poslednjih deset godina

Britanski i kineski naučnici smatraju da se mogućnost izumiranja ljudske vrste ne uzima dovoljno ozbiljno

Sledeći članak