Fudbaleri Borca iz Čačka započeli štrajk glađu

Igrači Borca i njihova podrška u štrajku; Foto: Sindikat Profesionalnih Fudbalera Nezavisnost / Facebook

Bivši igrači Borca iz Čačka su započeli štrajk glađu zbog neisplaćenih zarada koji im klub duguje. Osim bivših fudbalera Borca ispred zgrade gradske uprave u Čačku okupili su se i bivši fudbaleri FK Jagodina koji se nalaze u sličnoj situaciji. Kako kažu iz Sindikata profesionalnih fudbalera „Nezavisnost“ ovo je prvi štrajk glađu u svetskoj istoriji fudbala.

Oko petnaest bivših igrača Borca iz Čačka u ponedeljak tokom večeri započelo štrajk glađu s namerom da skrenu pažnju javnosti i primoraju gradske čelnike da ih prime i isplate novac koji se duguje igračima. Fudbalski klub Borac, za koji su igrali, je zvanično ugašen prošle godine zbog nagomilanih dugova a mnogi igrači su uskraćeni za svoje pošteno zarađene plate iako je većina njih imala i sudske presude po kojima je klub bio u obavezi da ih isplati to se nije desilo.

FK Borac bio je finansiran iz gradskog budžeta, dok su predstavnici grada bili u upravljačkom telu kluba i odgovorni su za neisplaćene zarade i gašenje kluba. Štrajk glađu je poslednja u nizu akcija kako bi se gradski funkcioneri naterali da obrate pažnju na ovaj problem i kao glavni finansijeri fudbalskih klubova isplate zaostale zarade igrača.

Ovo nije štrajk samo zbog nas nego i zbog svih fudbalera u Srbiji koji su ostali uskraćeni za svoje pošteno zarađene plate. Vreme je da kažemo dosta ovakvom ponašanju klubova i odgovornim ljudima koji dozvoljavaju da se ovakve stvari dešavaju, nadamo se da ćemo ovim potezom skrenuti pažnju javnosti, FIFA i UEFA na dešavanja u srpskom fudbalu i da ćemo uspeti u svojoj nameri, izjavio je Miloš Marković jedan od bivših fudbalera Borca u štrajku.

Ispred zgrade gradske uprave u Čačku sa fudbalerima Borca nalazi se i predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera „Nezavisnost“ Mirko Poledica. Aktivnu podršku igračima daju i kolege koje su igrale za FK Jagodina a koji su suočeni sa sličnim problemima.

Dok bivši fudbaleri Borca nisu dobili gotovo nikakav odgovor od čelnika Čačka, bivšim fudbalerima Jagodnine je prema izveštaju sindikata na sastanku sa predsednikom Skupštine grada Jagodina Draganom Markovićem Palmom, rečeno da grad Jagodina nema nikakve veze sa dugovima kluba iako je jasno da je grad finansirao klub. Uz to je predsednik gradske Skupštine ponudio igračima da grad može da im „zaposli žene“, iako niko od bivših igrača ne živi u Jagodini.

Pogledajte Mašinin video o radnom položaju fudbalera

Poruke podrške bivšim igračima Borca i Jagodine stižu sa svih strana od trenutno aktivnih igrača iz domaće superlige, kao i od internacionalaca, ali i od penzionisanih igrača.

Osim podrške koju pruža bivšim fudbalerima Borca i Jagodnine, sindikat profesionalnih fudbalera „Nezavisnost“ više puta je tokom epidemije koronavirusa reagovao na namere fudbalskih klubova da igračima smanje zarade i neisplate ranije dogovorene plate, uprkos tome što većina profesionalnih fudbalera svoju delatnost obavlja u prekarnim uslovima.

P.M.

Prethodni članak

Španska Vlada odobrila isplatu osnovnog minimalnog dohotka

Izbori 2020 – mlaka ponuda za bolji život većine?

Sledeći članak