G20 zemlje su upumpale 142 milijarde dolara u naftnu industriju u protekle tri godine

Uprkos obavezama da smanje ulaganja u fosilna goriva, najbogatijih 19 zemalja sveta i EU su uložile skoro 150 milijardi evra u razvoj industrije nafte, uglja i zemnog gasa.

Grupa G20 razvijenih ekonomija i privreda u razvoju, i multilateralne razvojne banke koje one finansiraju, uložile su 142 milijarde dolara u razvoj fosilnih goriva u inostranstvu od 2020. do 2022. godine. Ove procene su iznele grupe za kampanju Oil Change International (OCI) i Friends of the Earth US, prenosi Gardijan.

Najveće svetske ekonomije nastavile su da finansiraju ekspanziju fosilnih goriva u siromašnim zemljama uprkos obavezama da rade na zaustavljanju uzroka klimatske krize. Najveći izvor takvih finansija bili su Kanada, Japan i Južna Koreja.

Gardijan podseća na to da se grupa najvećih ekonomija G7, kojoj pripadaju Japan i Kanada, 2022. dogovorila da će smanjiti ulaganja, a zatim i da će prestati da finansiraju fosilne industrije u inostranstvu. U praksi, oni su smanjili ulaganje u ugalj, ali ne i u naftu i gas.

Istraživanje koje su sproveli Oil Change International (OCI) i Friends of the Earth US pokazuje da je deo novca usmeren u druge razvijene ekonomije, uključujući Australiju, a da veliki deo ide u zemlje u razvoju.

Svetska banka je obezbedila oko 1,2 milijarde dolara godišnje za fosilna goriva tokom trogodišnjeg perioda, od čega je oko dve trećine otišlo na gasne projekte, navodi Gardijan. Prema izveštaju objavljenom početkom aprila, SAD, Nemačka i Italija su takođe obezbedile milijarde sredstava godišnje za projekte prekomorskih fosilnih goriva pre kraja 2022-23. Velika Britanija je u proseku ulagala oko 600 miliona dolara godišnje. Kanada je u proseku finansirala fosilnu industriju sa nešto manje od 11 milijardi dolara godišnje, u proučavanom periodu 2020-22, dok je Južna Koreja izdvojila 10 milijardi dolara, a Japan oko 7 milijardi dolara.

I.K.

Prethodni članak

Republički fond za zdravstveno osiguranje obezbedio je vakcine protiv HPV-a za 2000 studenata

Kreni-promeni poziva na protest protiv neobjektivnog izveštavanja o delatnostima Rio Tinta

Sledeći članak