„Gazela je majka“, nezadovoljni radnici Fijata su stigli u Beograd

Nakon neuspešnih pregovora sa Vladom Srbije i kompanijom Stelantis koja je vlasnik Fijata, radnici kragujevačke fabrike ovog proizvođača automobila su stigli u Beograd gde će na sat vremena blokirati autoput.

Radnici Fiajta ispred Sava centra

Kolona autobusa i automobila kojima su stigli radnici iz Kragujevca je upravo stigla kod na autoput kod Sava centra gde je započeta blokadu dela autoputa. Prema rečima naših sagovornika blokada će trajati oko sat vremena.

„Drugog izbora nemamo, nas je izdala Vlada Srbije“, rekao je za Mašinu Zoran Miljković, predsednik štrajkačkog odbora, sa kojim smo razgovarali dok je bio na putu za Beograd.

Radnici Fijata su pokrenuli proteste i blokade puteva u Kragujevcu pre nekoliko dana nakon što su propali pregovori sa Stelantisom i Vladom koja je i suvlasnik fabrike u Kragujevcu.

„Od Fijata, odnosno Stelantisa mi nemamo više nikakva očekivanja, ali naša Vlada je takođe vlasnik fabrike i od nje očekujemo da nas tretira kao što tretira kompaniju. Ako država može da izdvoji 48 miliona evra za Fijat da nas on otpusti, onda može da izdvoji i novac za radnike koje ostavlja na cedilu“, rekao je Miljković za Mašinu.

Na blokadi u Beogradu se očekuje i podrška lokalnog stanovništva i opozicionih političkih organizacija. Među njima je i Aleksandar Jovanović Ćuta iz organizacije „Zajedno“ i koalicije „Moramo“ koji veruje da će protesti i blokade „sigurno pomoći da se čuje za probleme ovih ljudi i ponašanje vlasti prema njima“ – „Gazela je majka“, dodao je Jovanović u kratkom razgovoru za Mašinu.

Iz jednog od autobusa kojima su radnici Fijata došli u Beograd; Foto: Aleksandar Korać

Aleksandar Korać, predsednik Samostalnog sindikata u Fijat plastiku, koji je takođe sa nama razgovarao iz jednog od autobusa koji su došli u Beograd, za Mašinu kaže da radnici nemaju drugu opciju.

„Mi prvenstveno tražimo da radimo. Ako ne mogu da nam nađu posao u okolini Kragujevca onda da nam daju otpremnine koje nisu manje od onih koje su davali pre nekoliko godina kada se ukidala treća smena. Na njihovu ponudu za odlazak u inostranstvo se odazvalo jako malo ljudi, tek nešto više od 130“, rekao je Korać za Mašinu.

O rezultatima rada Fijata u Srbiji i milionskim subvencijama koje je ova kompanija dobijala od države možete pročitati u tekstu Gorana Radlovačkog, a o toku pregovora u poslednjih mesec dana možete naći više na ovom linku.

M.M.

Prethodni članak

Borba za natalitet s one strane slogana: trauma umesto prevencije

Ivica Mladenović: „Makron se faktički suočava sa činjenicom da su dve trećine Francuza protiv njegove političke agende“

Sledeći članak