Gde je ministar rada?

Prošlo je pet meseci od kada je formirana aktuelna Vlada Srbije. Pored mnogih problema o kojima se može govoriti nama je zapalo za oko odsustvo ministra rada.

Nikola Selaković

Mnogi bi se, sa pravom, zapitali i ko je uopšte ministar rada? Od formiranja aktuelne Vlade Ane Brnabić Ministarstvom rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja rukovodi Nikola Selaković, pravnik i političar koji je visoki funkcioner Srpske napredne stranke koja ga je u poslednjoj deceniji postavljala na različite visoke državne funkcije.

Moglo bi se reći da je Selaković ostao upamćen kao ministar spoljnih poslova što je funkcija koju je obavljao u mandatu prethodne Vlade, međutim u ovom sazivu je Selaković gotovo nevidljiv. I možda to i ne bi bilo tako čudno da živimo negde drugde a ne u zemlji u kojoj se većina radnika i radnica suočava sa velikim problemima na poslu ali i van posla s obzirom na niske zarade i rastuću inflaciju.

Istini za volju Selaković nije sasvim neprisutan – ukoliko se pogleda sajt Ministarstva koje vodi može se videti da on redovno pohodi različite komemoracije koje upadaju u sektor boračkih pitanja, tome se mogu dodati i sporadične aktivnosti vezane za zapošljavanje posebnih kategorija kao što su recimo osobe sa posebnim potrebama. Međutim, u pet meseci svog mandata Selaković se u svojstvu ministra rada pojavio gotovo samo jednom – u februaru kada je predsedavao sednicom Socijalno-ekonomskog saveta.

Selaković se nije oglašavao ni prilikom štrajka kragujevačkih oružara početkom godine, ni nakon nedavnih smrtnih slučajeva dve radnice koji su imali veliku pažnju javnosti. Ministar rada nije izašao ni sa nekim novim zakonskim predlozima (osim Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu koji je prihvatio i Socijalno-ekonomski savet kojim je predsedavao, a koji je izrađen pre njegovog mandata), niti se osvrtao na sve teže materijalno stanje većine zaposlenih.

Da li će i kada Selaković krenuti aktivnije da se bavi sektorom rada ne znamo, u par navrata iz njegovog kabineta nismo dobijali odgovor na pitanja koja smo slali. Ipak, ovom prilikom treba pomenuti i da iz sveta rada nije bilo puno pokušaja da se „dođe“ do ministra – sindikati su prilično tihi, možda je i to zato što niko više ni ne misli da ministar rada ima ikakvu moć?

M.M.

Prethodni članak

Uprkos obećanjima s vrha, senka sumnje nad budućnošću pozorišta „Boško Buha“

Radnici u Nemačkoj su zaustavili saobraćaj, zahtevaju povećanje plata

Sledeći članak