Geoks odlazi, radnici protestuju

Oko 150 radnika Geoksa jutros je protestom izrazilo nezadovoljstvo zbog otkaza i odnosa koji je prema njima iskazala uprava kada je ova kompanija odlučila da zatvori svoje pogone u Vranju.

Kako javlja Nova.rs, radnici zahtevaju otpremnine jer ne veruju da će u narednim mesecima uspeti da nađu zaposlenje uprkos tome što je nova radna mesta za njih u obraćanju javnosti obećao državni vrh.

Radnici su takođe (uzalud) zahtevali da im se obrati stečajni upravnik, izražavajući i nezadovoljstvo što im se nije lično obratio niko od rukovodilaca preduzeća.

Nakon više nedelja nagađanja, kompanija Geoks je juče objavila da će likvidirati svoj pogon u Vranju. U saopštenju, koje je juče ujutru osvanulo na oglasnoj tabli i portirnici fabrike, radnici su obavešteni da će dobiti formalne otkaze na dan kada se pokretanje postupka likvidacije registruje u Agenciji za privredne registre. Radnici će do tada biti na plaćenom odsustvu.

Kao razlog za zatvaranje fabrike se navodi „kontinuirano smanjenje proizvodnje na nivou Geoks grupe, počev od 2018. godine pa do danas, a koja je tokom 2020. i 2021. zbog pandemije virusa kovid 19 dodatno smanjena “, te gubitak interesovanja kupaca za klasične kožne cipele.

Komentarišući ova zbivanja, premijerka Srbije Ana Brnabić je juče izjavila da kompanije poput Geoksa napuštaju Srbiju jer ne mogu da „isprate“ povećanje plata u republici, dodavši da je odlazak investitora poput Geoksa „proces koji se prirodno dešava kada imate rast i razvoj jedne ekonomije“.

Po navodima premijerke, prosečna plata u Srbiji je 65.000 dinara, a planira se i povećanje minimalne zarade iznad 35.000 dinara. Po njenim rečima, pojedini investitori zato idu u zemlje u kojima radnike mogu da plaćaju manje.

Stefan Aleksić iz organizacije Clean Clothes Campaign (CCC) za Mašinu komentariše da je ključni problem to što Geoks nije jedina takva kompanija i što je takav poslovni model praksa svih velikih modnih brendova. Kako dodaje, CCC će narednih dana još jednom upoznati stranu javnost sa poslovnim praksama Geoksa.   

Podsetimo, prema pisanju dnevnih novina Danas, kompanija Geoks je u poslednjih pet godina od Srbije dobila duplo više subvencija nego što je platila poreza u istom periodu. Nakon što je sa Vladom Srbije potpisao ugovor 2012. godine, Geoks je inkasirao 11.25 miliona evra, odnosno 9.000 evra za svaku radnicu, zauzvrat se obavezujući da će zaposliti 1250 ljudi. Većina radnica primala je minimalnu nadoknadu. Čak 40% troškova radne snage (za oko 1200 radnica koje je zaista zaposlio, a koji će ovih dana ostati bez posla) pokriveno je zahvaljujući tome iz subvencija, navodi Danas.

Pored niskih plata, zaposlenje u Geoksovoj fabrici u Vranju karakterisali su užasni uslovi rada, o čemu je Mašina višekratno izveštavala.

I.K.

Prethodni članak

Transparentnost Srbija sumnja da je tender za zakup sportskog centra na Dorćolu namešten za porodicu Đoković

Piramide svuda oko nas. O piramidalnoj logici akumulacije kapitala u postsocijalističkoj Albaniji

Sledeći članak