Geoks pakuje mašine i odlazi iz Vranja?

Kako piše Danas, italijanska kompanija Geoks (Geox) je spremna da nakon pet godina napusti Vranje i ostavi bez posla 1200 ljudi.

Iako su se poslednjih nedelja na društvenim mrežama pojavljivale najave da bi Geoks mogao da napusti Vranje, one se nisu mnogo razlikovale od mnogih prethodnih najava stranih investitora da će proizvodnju iz Srbije premestiti u neku od susednih zemalja. Danas se poziva na razgovore sa radnicima ove fabrike koji su im preneli da je poslodavac odlučio da prekine proizvodnju i „pakuje mašine“.

Kako mediji prenose na odlazak, jedinog stranog investitora u Vranju, sluti i zatvaranje prodavnice Geoks obuće u tom gradu u kojoj su prethodnih dana po sniženim cenama rasprodati svi artikli.

Stefan Aleksić iz „Clean Clothes Campaign“, organizacije koja se bavi radnim pravima u tekstilnoj industriji, i dalje nije sasvim uveren da će Geoks zaista otići iz Srbije: „Još uvek nije isključeno da ovaj brend jednostavno ucenjuje Vladu Srbije i zahteva nove subvencije“.

„Teško da će Geoks bilo gde naći takav odnos jeftine radne snage, radne snage koja je tako slabo organizovana, države spremne da odlučno zatvori oči pred svim kršenjima radnih prava, enormne subvencije države i ko zna kakve još pogodnosti proizašle iz pogubne trke prema dnu“, kaže Aleksić za Mašinu.

Ukoliko ova kompanija zaista ode, potrebno je postaviti pitanje „Ko će vratiti onaj silni novac koji je otišao u Geoks u vidu olakšica, subvencija, gledanje kroz prste i slično?“, kaže Aleksić i dodaje da je i još važnije pitanje: „Kako da sprečimo ovakve potpuno pogubne ekonomske politike u budućnosti?“.

„Geoks će morati da snosi neku vrstu odgovornosti pred javnošću Srbije i Evrope, u kojoj glumi uspešni poslovni model, ali i pred kupcima svojih proizvoda.“

Druga vrata na koja treba kucati su vrata Vlade Srbije od koje treba tražiti odgovornost, smatra Aleksić.

fabrika Geoks
foto: Marko Miletić

Puno loših uspomena

Geoks je u Srbiji prisutan od 2012. godine, a 2015. u prisustvu Aleksandra Vučića ova kompanija otvara svoju fabriku u Vranju.

Javnost nije do kraja upoznata sa količinom javnog novca koja je u vidu subvencija opredeljenja za dolazak, i ostanak, ove kompanije. Zna se da je po radnom mestu Geoks iz državne kase dobijao po 9000 evra, ali je vlast kompaniji odobravala i dodatna sredstva pa su procene medija da je građane Srbije ova investicija koštala između 12 i 14 miliona evra.

Geoksovu fabriku su od samog početka rada pratile optužbe za izuzetno loše radne uslove i nepoštovanje prava radnika i radnica, o čemu ste mogli da čitate na Mašini.

M.M.

Prethodni članak

Bijenale mladih u Beogradu od 29. jula do 5. septembra na više lokacija

Zaokret nalevo u Latinskoj Americi

Sledeći članak