Glovo negira navode o smanjenim zaradama dostavljača

Kompanija Glovo je poslala reakciju na tekst o sve nižim zaradama dostavljača koji je za Mašinu napisao jedan od kurira koji rade preko ove aplikacije. Iz Glova negiraju navode u tekstu i kažu da se vode principima fer zarade i stvaranja što boljih uslova za korisnike njihove aplikacije, što uključuje i same dostavljače.

„Glovo kao kompanija ne zapošljava direktno dostavljače. Radimo sa partnerima, agencijama za kurirske usluge, koje zapošljavaju kurire koji dostavljaju preko naše aplikacije. Sa ovim logističkim partnerima koji upravljaju mrežom kurira, fokusiramo se na podizanje nivoa iskustva i pogodnosti kurira dok koriste Glovo“, rekli su za Mašinu iz PR službe ove kompanije.

Oni se pozivaju na program Couriers’ Pledge čije su principe uveli i u poslovanje u Srbiji u oktobru prošle godine.

„Ovaj program se odnosi na fer zarade, kurseve vezano za osiguranja i bezbednost na putevima, pogodnosti koje proizvilaze iz lojalnosti ili nadogradnju profesionalnih veština pružanjem pristupa nekoliko onlajn kurseva. Ova serija inicijativa je osmišljena da unapredi iskustvo svih dostavljača koji koriste Glovo platformu u Srbiji, a mi smo prva platforma koja se na tako nešto obavezala“, kažu iz kompanije Glovo.

U tekstu „Kako dostavljači Glova zarađuju sve manje iako je sve poskupelo?“, dostavljač Jan Vulić tvrdi da su u odnosu na pre godinu dana smanjene mogućnosti zarade po svim parametrima smanjene.


U Glovu tvrde suprotno: „prosečna zarada po satu dostavljača koji koriste Glovo u Srbiji je porasla u poslednjih godinu dana“.

„Pošto je fer zarada važan stub programa Couriers’ Pledge, zarada kurira je usklađena sa platom za život u regionu i svakodnevnim troškovima. Podatke na osnovu kojih radimo ova merenja obezbeđuje nezavisna organizacija (VageIndicator), a Glovo kurirski tim je zadužen da ih primeni na poslovanje“, kažu iz kompanije.

Glovo kaže i da su neke stvari iznete u tekstu potpuno lažne, a to se odnosi na politiku davanja bakšiša, interne naloge sa „Glovo kredita“ kao i navedeni iznosi porudžbina u samoj kompaniji, provizije partnera i drugo.

M.M.

Prethodni članak

Podnesi komentare i sugestije na INEKP na portalu UključiSe

Prihod od sezonskog rada više ne utiče na ostvarivanje novčane socijalne pomoći

Sledeći članak