„Godine bola, godine tuge“ – medijalna zarada i dalje puno manja od potrošačke korpe

Republički zavod za statistiku je objavio najnovije podatke o prosečnim platama, po kojima je medijalna neto zarada za oktobar 2023. iznosila 67.124 dinara.

Namirnice iz minimalne potrošačke korpe

Po podacima Republičkog zavoda za statistiku prosečna neto zarada zaposlenih u Srbiji je 86.783 dinara. Medijalna neto zarada za isti period, iznos ispod kog su zarade polovine zaposlenih, je 67.124 dinara.

Ovaj iznos i dalje nije dovoljan ni da podmiri dve trećine potreba tročlane porodice, prema kojoj se računa potrošačka korpa. Po podacima Ministarstva trgovine, potrošačka korpa za mesec septembar 2023. godine je bila 100.055 dinara.

Podsetimo na to da plate polovine zaposlenih stabilno ne dobacuju ni do dve trećine potrošačke korpe, kao što je za Mašinu nedavno pisao Nemanja Drobnjak.

„Iako se procenat mogućnosti kupovine dobara i usluga iz prosečne potrošačke korpe povećava iz godine u godinu, on nije preterano visok. Štaviše, medijalnim zaradama se do 2023. ne može priuštiti ni 2/3 prosečne potrošačke korpe (najviše u 2022. i 2023. godini – 65%). Što nam govori da medijalna zarada, tj. zarada koju prima do 50% zaposlenih, nije dovoljna da pokrije ni 2/3 prosečne potrošačke korpe“, pisali smo nedavno.

Ako živite u domaćinstvu koje broji više od četiri lica ili/i spadate u milion i osamsto hiljada građana koje i statistike prepoznaju kao siromašne, raskorak između primanja i potrošačke korpe još je veći.

Prosečna neto zarada u periodu januar–oktobar 2023. godine, u odnosu na isti period prošle godine, nominalno je veća za 15,0%, a realno je veća za 1,4%, konstatuje se na sajtu RZSS.

Kao što na tik-toku veselo pevuši ministar finansija, „godine bola godine tuge“.

I.K.

Prethodni članak

NKSS osuđuje nasilje države koje je kulminiralo na protestu ispred Skupštine grada Beograda

Svedoci smo nasilja nad mladima, ali ono ih samo motiviše da se dalje bore

Sledeći članak