H&M svojim radnicima ne isplaćuje plate koje su dovoljne za dostojanstven život

Foto: Marko Miletić / Mašina
Foto: Marko Miletić / Mašina

Uprkos obećanju datom pre pet godina, H&M plaća svoje radnike manje od iznosa potrebnog za dostojanstven život – utvrdila je organizacija Clean Clothes Campaign (CCC).

Da ta kompanija neće ispuniti svoje obećanje prema radnicima, utvrđeno je na osnovu istraživanja koje je CCC sprovela u čeitri zemlje u kojima se nalaze H&M-ovi podugovarači. Rezultati pokazuju da plate radnika u proizvodnom lancu H&M-a podbacuju ispod procenjene plate za dostojanstven život.

Naime, H&M je 2013. godine najavio da će do kraja 2018. godine svi radnici u lancu proizvodnje dobijati platu za dostojanstven život (living wage).

Istraživanja koja su obavljena u Bugarskoj, Turskoj, Indiji i Kambodži pokazala su da su plate daleko ispod nivoa potrebnog za dostojanstven život, kao i da je najveća razlika u Bugarskoj gde radnici zarađuju samo oko deset procenata od procenjene plate za dostojanstven život.

Prema podacima CCC-a u Srbiji nema proizvođača H&M-a ali su uslovi u tekstilnoj industriji uznemiravajući.

Kako je prošlogodišnje istraživanje te organizacije pokazalo, u celokupnoj tekstilnoj industriji plate su daleko ispod nivoa dovoljnog za dostojanstven život, a u mnogim se slučajevima isplaćuju plate koje su niže čak i od zakonom propisanog minimuma.

U ovoj industriji su uobičajeni katastrofalni uslovi za rad, čest nedostatak pravilne klimatizacije, nepoštovanje radnog vremena, redovan prekovremeni rad, maltretiranje radnika i sprečavanje sindikalnog organizovanja.

U isto vreme tekstilna industrija je jedna od industrija koja prima i najveće subvencije od vlade Srbije.

Clean Clothes Campaign je globalna organizacija koja se bavi radnim uslovima i pravima u tekstilnoj industriji.

Sažetak istraživanja CCC dostupan je i na našem jeziku i možete ga pročitati ovde.

S.A. i B.T.

hm-cover

Prethodni članak

Na današnji dan nastala je Užička republika.

Demografija, rađanje i posmatranje: hronika jednog zakona u Srbiji

Sledeći članak