Hrvatska: Nastavnice i nastavnici nastavljaju štrajk

Protest nastavnica i nastavnika u Hrvatskoj, 2019; Izvor: internet stranica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske

„Nema naznaka da štrajk može prestati“, reči su sindikalnog predstavnika nakon današnjeg sastanka s ministarkom obrazovanja Hrvatske.

Nakon što su sindikati najavili zaoštravanje štrajka ministarka obrazovanja Blaženka Divljak je sazvala današnji konsultativni sastanak. Nakon sastanka ministarka je izjavila da je u pitanju igra moći između premijera i sindikata.

Predstavnik sindikata Branimir Mihalinec pak kaže da premijer zloupotrebljava svoju moć, te da:

Vlada ne želi riješiti problem, nema pregovora, nema razgovora, nema naznaka da štrajk može prestati, a on može prestati kad ispregovaramo toliko dobru ponudu koju će ljudi prihvatiti, javlja N1 Hrvatska.

Štrajk nastavnica i nastavnika je počeo kao cirkularni 10-og oktobra, sa zahtevom povećanja koeficijenta složenosti poslova, koji utiče na visinu plate, od šest odsto.

Nakon više od mesec dana borbe koja nije donela željene rezultate, sindikati su 18. novembra odlučili za prelazak na frontalni štrajk.

Svoju borbu danas su nastavili akcijom „Potrubi za obrazovanje“. Sindikalni predstavnici su transparentima pozivali učesnike u saobraćaju u više gradova Hrvatske da ih podrže.

Kako su ranije iz sindikata saopštili „Sindikati neće samo štrajkati nego će pokazati svoju vidljivost gotovo svakog dana.“ To je bio razlog zbog kojeg su odbarali današnji dan da skrenu pažnju na problem prosvete u vreme održavanja kongresa Evropske narodne stranke u Zagrebu.

Borba sa već sutra nastavlja. Za četvrtak je najavljen mini protest na trgu svetog Marka, a veliki protest nastavnica i nastavnika je zakazan za 25. novembar na trgu bana Jelačića u Zagrebu.

Borbu prosvetara podržalo je više od 30 organizacija civilnog društva, mreža i inicijativa. U njihovom pismu podrške navode da se borba nastavnica i nastavnika za povećanje koeficijenta prerasla u borbu za dostojanstvo radnika u obrazovanju.

Dobra organizovanost i solidarnost je bila uočljiva među štrajkačima u proteklih mesec dana. Kako piše Marko Kostanić na portalu Bilten, štrajkači su „prilično pametno odigrali s doziranjem pritiska: svaki dan se štrajk odvijao u drugim županijama, uz povremene na nacionalnoj razini. Time se sugerirala fleksibilnost, razumijevanje pozicije roditelja i djece te se vladi ostavilo dovoljno prostora da reagira bez zaoštravanja situacije.“z

Poput koleginica i kolega u Srbiji, nastavnice i nastavnici su među najslabije plaćenim visokoobrazovanim radnicima u Hrvatskoj.

A.J.

Prethodni članak

Tapacirana stolica nije glavni problem javnog prevoza u Beogradu

Poziv na protest ispred Ministarstva finansija nakon odluke o doktoratu Siniše Malog

Sledeći članak