Inspekcijski nadzor zbog vaučera koje je uveo Šapić

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je pokrenuo vanredni inspekcijski nadzor nad Gradom Beogradom nakon što je od direktora škola traženo da dostave adrese učenika i zaposlenih.

Nastavnici su posumnjali da Grad Beograd krši Zakon o zaštiti podataka o ličnosti jer je gradski Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu od škola tražio da dostave spiskove sa imenima i prezimenima učenika, starih do 19 godina, datumima njihovog rođenja i adresama stanovanja, piše Danas, kao i iste podatke za zaposlene.

Zbog toga su se obratili Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Milanu Marinoviću, koji je pokrenuo vanredni inspekcijski nadzor nad Gradom Beogradom. Podaci su traženi u vezi sa podelom besplatnih vaučera za kupovinu sportske opreme.

Danas je od nadležnih u Skupštini grada uzaludno tražio odgovore na sledeća pitanja: zašto su tražili adrese ako će vaučeri biti podeljeni preko škola, da li su preduzeli sve korake u cilju zaštite podataka o ličnosti, što podrazumeva i da svi roditelji budu upoznati ko i zbog čega prikuplja lične podatke učenika i ko će imati uvid u njih.

Opozicija je ranije kritikovala plan podele besplatnih vaučera i navodila niz Opozicija je ranije kritikovala plan podele besplatnih vaučera i navodila niz mera koje bi Beograd mogao da sprovede, a koje bi olakšale finansijske tegobe sa kojima se ove godine roditelji naročito susreću i povoljno uticale na ravnopravnost među učenicama i učenicima.

I.K.

Prethodni članak

Borba radnika i radnica u Francuskoj je u toku, vlast pokušava da ih diskredituje

Ogranak SANU u Nišu podržao inicijativu da arheološki lokalitet u Jagodin mali na kome privatni investitor planira višespratnicu postane muzej, traže zaštitu nalazišta

Sledeći članak