Istekla uredba o „socijalnom hlebu“ – poskupljenje na pomolu

Foto: Klas Beogradska Pekarska Industrija / Facebook
Foto: Klas Beogradska Pekarska Industrija / Facebook

Vlada Republike Srbije nije produžila Uredbu o proizvodnji i prometu hleba od brašna tip 500, koja je ograničavala cenu hleba „Sava“ na 46 dinara. Osim toga, tom uredbom je bilo predviđeno da 40% hleba koji se nabavlja u trgovinama mora da bude tog tipa.

Radilo se o političkoj odluci da se putem Uredbe o proizvodnji i prometu hleba zaštite materijalno najugroženiji delovi stanovištva. Posledica njenog nepordužavanja je da se sada cena hleba formira na slobodnom tržištu. Time je omogućeno povećanje cene hleba, ali i smanjivanje količine najjeftinijeg hleba u trgovinama, budući da su zarade od drugih vrsta veće.

Evropska komisija imala je više primedbi na postojanje te uredbe koju je Vlada donela 2010. godine, jer je predstavljala administrativno regulisanje cene jednog proizvoda, prema tome i zadiranje u tržišne mehanizme.

Samo dan nakon isteka Uredbe skočile su cene hleba u niškim pekarama, navodno zbog rasta cena pšenice na svetskom tržištu.

Odluka da se ne produži Uredba o proizvodnji i prometu hleba dodatno zabrinjava ako imamo u vidu podatak da je Srbija prva država u Evropi po potrošnji hleba po glavi stanovnika. To je jasan pokazatelj ne samo značaja Uredbe, nego i opšteg materijalnog položaja stanovništva.

Od sada, cene će zavisiti od tržišnih kretanja, a kako prenosi portal „E kapija“, predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica istakao je da je „hleb u Srbiji duplo jeftiniji u odnosu na region“ te da „ako zaživi izvoz pšenice za Egipat, moguće da će ona poskupeti, a samim tim i hleb. Ali na to niko ne može da utiče“.

Upravo je to glavna zamerka Vladi koja nije produžila važenje Uredbe – cena će zavisiti od procesa na koje navodno ne može da se utiče, pa ostaje da se vidi kakve će biti posledice ove odluke.

L.P.

Prethodni članak

Sprečimo prodaju Memorijalnog kompleksa „Boško Buha“

Politike u procepu: iza i ispred političke aktuelnosti

Sledeći članak