Iz Zajedno! poručuju: Nikada nismo bili odlučniji

Ulaz u prostorije stranke Zajedno! demoliran je sekirom u nedelju, četvrtog septembra, kada je mladić u vidno uznemirenom stanju udarao po ulaznim vratima prostorija. Snimak napada dostupan je na internetu.

Pozadina napada u ovom momentu nije poznata, za Mašinu kaže Radivoje Jovović iz novosadskog odbora stranke Zajedno! Po njegovim rečima, policija je izvršila uviđaj i pronašla počinioca. Zasad deluje kao da on nije povezan ni sa jednom političkom opcijom, da ne gaji mržnju prema stranci Zajedno!, niti da je na neki način isprovociran ponašanjem njenih predstavnika, objašnjava Jovović, dodajući da iz Zajedno! ipak zahtevaju da policija što temeljnije izvrši istragu i utvrdi uzroke i motive napada na njihove prostorije.

„Simptomatično je da se ovaj napad dogodio u momentu kada se sprovodi kampanja protiv spomenika ‘Nevinim žrtvama’ u Novom Sadu, među kojima se komemoriraju zločinci koji su učestvovali u Novosadskoj raciji. Takođe je simptomatično da se on dogodi u periodu kada se gradski odbor stranke Zajedno intenzivno radi na organizovanju i omasovljavanju“, iznosi Jovović.

Predstavnik stranke Zajedno! naglašava da ne želi da previše nagađa i da sa nestrpljenjem čeka rezultate policijske istrage, ali ipak dodaje:

„Čak i ako je u pitanju čin pojedinca koji je u stanju psihičkog rastrojstva, postoji opasnost da je njemu pogodovala atmosfera netrpeljivosti koja se u društvu kreira od strane našeg otuđenog  političkog režima. On stalno promoviše šmitovsku podelu na prijatelje i neprijatelje, te političku opoziciju  predstavlja kao izdajnike, neprijatelje, neprihvatljivu drugost sa kojom se treba obračunati“.

U okviru te atmosfere je, smatra, sasvim moguće da pojedinci sa psihičkim tegobama svoju agresivnost kanališu ka slobodnomislećim pojedincima i opozicionim organizacijama koje su označene kao neprijatelji.

Napad na prostorije stranke Zajedno! osudili su, između ostalog, i njihovi koalicioni partneri iz Ne davimo Beograd. Radomir Lazović, narodni poslanik Zeleno-levog kluba Ne davimo Beograd, je ovim povodom izjavio da je vlast odgovorna za stvaranje enormnih podela u društvu i izazivanje atmosfere linča u kojoj je sasvim očekivano da neko odluči da uzme stvar u svoje ruke i napadne „izdajnike” ili „rušitelje države”, kako vlast naziva svoje neistomišljenike.

Iz Zajedno! komentarišu da će istragu prepustiti policiji i tužilaštvu, ali i poručuju:

„Ukoliko je ovo neki pokušaj zastrašivanja ili pacifikovanja opozicionih pojedinaca ili organizacija, moram da poručim da je on smešan i da nikada nismo bili odlučniji i ujedinjeniji u borbi protiv režima koji nas na svakom koraku eksploatiše i koji se na svakom koraku ruga dostojanstvu svakog građanina i građanke Srbije“.

I.K.

Prethodni članak

Neoliberalizam ne umire u svojoj kolevci – za sad

Danas je predstavljena publikacija „Navodno pravo: Pravo na vodu u Republici Srbiji“

Sledeći članak