Izašao prvi broj FEMzina, nove regionalne feminističke publikacije

Prvi broj FEMzina posvećen je radnim pravima žena, a nastao je u autorstvu polaznica regionalne Digitalne feminističke škole Centra za ženske studije Beograd

FEMzin

Iz Centra za ženske studije navode da su tekstovi nastali kao rezultat zajedničkog kreativnog rada, pisanja i istraživanja polaznica „Digitalne feminističke škole“, jednogodišnjeg obrazovnog programa koji organizuje Centar za ženske studije. Glavna i odgovorna urednica je Nađa Bobičić, a u ovom broju kourednica je bila i Lara Končar.

„Kroz prvi FEMzin istraživana su radna prava žena u regiji, odnosno u zemljama iz kojih dolaze polaznice Digitalne feminističke škole – od Makedonije do Slovenije. Analiziran je dosadašnji stepen radnih prava, kritikovano njihovo kršenje, opisane su alternative za sindikalno udruživanje koje bi uticale na to da se rad reformiše u pravcu pravednije i humanije raspodele. Rodna perspektiva rada omogućila je da se otvore i pitanja nejednakog tretmana žena prilikom zapošljavanja i u poslovnom okruženju, te izazova sa kojima se suočavaju kao dvostruko opterećene, u javnoj i u privatnoj sferi“, piše u saopštenju Centra za ženske studije.

Prvi broj FEMzina možete pročitati ovde, a ubuduće će izlaziti svakog poslednjeg petka u mesecu. Tema sledećeg broja je obrazovanje.

I.P.

Prethodni članak

Berlin glasao ZA nacionalizaciju stanovanja

Komunisti postali najača partija u Gracu, drugom najvećem gradu Austrije

Sledeći članak