„Izbori odmah!”: 40.000 ljudi na ulicama Ljubljane

U Ljubljani je u petak održan jedan od najvećih antivladinih protesta u novijoj istoriji Slovenije.

Protest pod nazivom Ustanak za prevremene izbore održan je u petak u centru Ljubljane.

Po prvim procenama u njemu je učestvovalo preko 40.000 ljudi, a organizovala su ga udruženja civilnog društva uz podršku sindikata i nekoliko opozicionih partija i učešće širokog spektra društvenih grupa. 

Demonstranti su nosili transparente sa parolama usmerenim protiv vlade i premijera Janeza Janše, poput: „Dosta JJe“, „Pažnja, pada vlada! “, „Korumpirane na smetlište istorije, kriminalce u zatvor“, poruke podrške borbama za društvenu ravnopravnost – „Sloboda za ljude, a ne za kapital“ ,„Ako nema društvenog dijaloga, biće društvenog sukoba“ – te podrške ekološkim borbama. Na lutki koja je simbolično predstavljala premijera pisalo je „Slovenački pacijent“, a demonstranti su skandirali „Izbori odmah!”, piše RTV Slovenija

Ovaj protest najmasovniji je u nizu demonstracija koji u Sloveniji traju od početka prošle godine. Kako za Mašinu objašnjava Matej Klarič, nepoverenje vladajućoj koaliciji po istraživanjima izražava 70% stanovništva, a razloga za proteste je mnogo. 

Za početak, aktuelnu vladu desničara Janeza Janše protivnici smatraju nelegitimnom od njenog stupanja na vlast u martu 2020. zbog toga što je formirana uz podršku dve stranke koje su pre izbora odricale mogućnost ulaska u koaliciju. Građane zabrinjava i podrška koju Janši daje Viktor Orban.

No, najkritičniji su potezi koje je Janša vukao tokom pandemije, smatra Klarič, doktorand politikologije i novinar glasila Saveza slobodnih sindikata Slovenije „Delavska enotnost“ (Radničko jedinstvo). 

Ulicu su na noge pre godinu dana najpre digli skandali u vezi sa nabavkom medicinske opreme za bolesne od kovida.

„Vlada je takođe ubrzo nakon dolaska na vlast u martu 2020. počela i sa preuzimanjem medija. Janša je, štaviše, na početku mandata napisao članak sa naslovom Rat protiv medija.“

Drugi po veličini web portal Siol prodat je stranim vlasnicima i u njemu postavljeno marionetsko uredništvo. Medije koji ne podržavaju vladu, kao što je alternativni Radio Študent, najstariji studentski radio u Evropi, sada pokušavaju finansijski uništiti ili preuzeti (što, recimo, doživljava Pop TV). 

„Svaka kritika vlade je neprihvatljiva. One koje se usude da kritikuju vlast Janševi mediji javno napadaju, a protiv nekih su čak podnesene i tužbe. Demonstrante nazivaju parazitima, čak bi i zabranili stranku Levica, dok istovremeno na sva moguća mjesta u državnim poduzećima namještaju stranačke ljude, od kojih su neki sa ozbiljno problematičnim dosijeima.“

Klarič dodaje da partija na vlasti finansira različite projekte članova i bliskih lica, te da se kreće u smeru totalitarnog preuzimanja vlasti. 

Na udaru su i tužilaštvo i sudstvo. Tako vlada, primera radi, nije potvrdila mandat u EU već izabranim tužiocima jer se, po Klaričevoj oceni, jedna od predloženih tužiteljica usudila da preispita poreklo novca Janeza Janše. Prošle nedelje je zbog ove krize ostavku podnela ministrica pravosuđa Lilijana Kozlovič, a njen bivši resor bi privremeno mogao voditi sam Janša. 

Ukupno uzev, treća vlada Janeza Janše vuče mnogo radikalnije poteze nego prethodne dve, ocenjuje naš sagovornik.

Foto: Matej Klarič / Facebook

„U svom manifestu stranka Janše SDS prije kongresa, koji će biti u junu, govori čak i o mogućnosti građanskog rata. U Sloveniji se događaju neverovatne stvari. One su na noge digle ogroman broj građana koji sada žele prevremene izbore.“

Razlog za masovnost prošlonedeljnog protesta Klarič nalazi u tome što su se demonstracijama prvi put pridružili sindikati, nakon što je vlada prekinula već 25 godina ustaljenu praksu i odbila da sa sindikatima uđe u socijalni dijalog. 

Na protestu su govorili predstavnici i predstavnice sindikata i opozicionih partija i političkih pokreta, uključujući Savez slobodnih sindikata Slovenije, Konfederacije sindikata javnog sektora, konfederacije KNSS – Nezavisnost, Pergam – Konfederacija sindikata Slovenija, KS90, te Instituta 8. mart, Radija Študent. Po navodima RTV Slovenija veći deo opozicije podržao je proteste. Organizovano su im se pridružili Levica i LMŠ. 

Tea Jarc, sindikalistkinja i prva govornica na skupu, okupljenima se obratila rečima: 

„Protestujemo, 58 sedmica upozoravamo na zloupotrebu vlasti, uništavanje demokratije i vladavine prava, na zapošljavanje po stranačkoj liniji, korupciju, napade na medije, organizacije za zaštitu životne sredine, napade na prava radnica i radnika te na rastakanje socijalne države, koje želi da sprovede strahovlada Janeza Janše.“

Janša se povodom protesta oglasio kritikujući održavanje demonstracija u jeku pandemije koronavirusa i optužujući demonstrante da okupljanjem povećavaju zdravstvene rizike po sugrađane. Protest je protekao mirno.

Prethodni članak

Osuda udruženja zbog prekinute izložbe u Oficirskom domu u Nišu: nedopustivo ponašanje predstavnika vlasti

Bez slobode za palestinski narod ne može se očekivati mir na Bliskom istoku

Sledeći članak