Izglasan „zakon o robovlasništvu“ u Mađarskoj

Foto: Margittai Péter / Facebook
Foto: Margittai Péter / Facebook

Danas je dvotrećinska većina u Mađarskom parlamentu, predvođena Viktorom Orbanom, izglasala izmene zakona o radu koje će imati nehumane posledice po radništvo u Mađarskoj.

Ključna izmena, zbog koje se u javnosti ustalio naziv „zakon o robovlasništvu“, tiče se prekovremenog rada. Izglasanom izmenom ovog zakona dozvoljen obim prekovremenog rada povećana je na 400 sati. To iznosi oko dva i po meseca dodatnog rada godišnje.

Osim toga, poslodavcu se daje rok od tri godine za isplatu prekovremenog rada.

Ovaj ustupak vladajuće partije kapitalu u Mađarskoj nije prošao bez organizovanog otpora.

Nedeljama unazad su se sindikati, udruženja i studenti organizovali protiv ovog antiradničkog zakona.

Njihovo protivljenje je kulminiralo u velikom sindikalnom protestu u Budimpešti prošle subote, gde je na ulice izašlo oko deset hiljada ljudi.

Studentske grupe koje se inače organizuju zbog vladine politike koja šteti visokoškolstvu, su, takođe, iskazali solidarnost s radništvom u borbi protiv izmena zakona o radu.

Parlamentarna opozicija je takođe podržala borbu protiv „zakona o robovlasništvu“. Oni su pokušali da uspore parlamentarnu proceduru podnošenjem bezmalo tri hiljade amandmana. Međutim, vladajuća koalicija je, demonstrirajući svoju moć, jednim glasanjem odbila sve predloge izmena.

Nakon današnjeg glasanja u parlamentu, opozicija je sazvala vanrednu konferenciju za štampu na kojoj je saopštila, između ostalog, da glasanje nije bilo u skladu sa pravilima rada parlamenta. Naime, predsedavajući skupštinom dozvolio je glasanje bez korišćenja poslaničkih kartica, što, kako navodi opozicija, omogućava zloupotrebe u procesu glasanja u korist vladajuće koalicije.

A.J.

Prethodni članak

Male hidroelektrane, velika eksploatacija

Romi između multikulturalizma i politike štednje

Sledeći članak