Još jedan protest radnika i radnica IMT-a

foto: Katarina Drajić
foto: Katarina Drajić

Radnici i radnice IMT-a su danas organizovali protest ispred vlade republike Srbije sa zahtevom da se njihova fabrika ponovo otvori i pokrene proizvodnja. Oni su zahtevali sastanak sa premijerom, međutim to im nije omogućeno pošto je, kako im je rečeno na ulazu u zgradu, „premijer na putu“.

Dve nedelje nakon protesta koji su organizovali ispred zaključane fabričke kapije radnice i radnici Industrije mašina i traktora su ponovo organizovali protest kojem je prisustvovalo nekoliko desetina ljudi. Ovoga puta oni su se okupili ispred zgrade vlade republike Srbije zahtevajući sastanak sa premijerom na šta su se odlučili pošto nisu dobili odgovor na tri pisma koja su uputili na njegovu adresu.

Fabrika je zatvorena već godinu dana, nakon što je pokrenut stečajni postupak, što već godinama služi kao jedan od glavnih mehanizama deindustrijalizacije i privatizacije. Radnici zahtevaju ukidanje stečaja i nadzor koji bi vršili radnici kako bi se utvrdilo da li su i u kojoj meri postojale pronevere novca koji je ulagan radi razvoja proizvodnje. Osnovne sumnje su vezane za ulaganje novca 2013. godine, kada je država postala vlasnik 95% kapitala IMT-a, i kada je navodno uložila deset miliona evra u ambiciozni plan obnavljanja proizvodnje i zapošljavanja mladih stručnjaka. Tadašnji ministar poljoprivrede, a sadašnji ministar privrede Goran Knežević je optimistično izjavljivao kako će se IMT za četiri godine vratiti na staze stare slave, što je i radnicima „vratilo osmeh na lice“, kako su tada govorili. Ipak, ovi ambiciozni planovi nisu sprovedeni, niti se može utvrditi trag uloženog novca.

IMT je opljačkan, a mašine nisu stare i fabrika može da radi. IMT je opljačkan isto kao što su opljačkani i ostali giganti. – izjavila je Svetlana Pandžić, jedna od radnica ove fabrike.

U godini svoje rekordne proizvodnje, 1988. IMT je proizveo 45.000 traktora i 35.000 mašina i tada je fabrika zapošljavala 9.800 radnika i radnica. Iako ovakav obim proizvodnje danas nije moguć, a fabrika deli sudbinu velikog broja sličnih preduzeća, radnici tvrde da sa postojećim mašinama mogu nastaviti proizvodnju a da bi svoje traktore i druge mašine mogli da plasiraju na tržište zemalja u okruženju.

Indikativno je i da se fabrički krug IMT-a nalazi u središnjem delu Novog Beograda, okružen različitim komercijalnim urbanističkim projektima, i u blizini železničke stanice i lokacije buduće glavne autobuske stanice. Ovo budi bojazan da se preduzeće tendeciozno uništava kako bi neko profitirao od kasnije prodaje zemljišta.

foto: Katarina Drajić
foto: Katarina Drajić
foto: Katarina Drajić
foto: Katarina Drajić
foto: Katarina Drajić
foto: Katarina Drajić
foto: Katarina Drajić
foto: Katarina Drajić

Prethodni članak

Zašto nam trebaju nove stambene politike

Informatička dobra u službi društva

Sledeći članak