Jutka osuđen na bezuslovnu kaznu od tri meseca zatvora

Izvor: Ne davimo Beograd / Facebook

U krivičnom postupku koji je trajao duže od dve godine, bivši predsednik Opštine Brus, Milutin Jeličić Jutka, prvostepeno je osuđen na tri meseca zatvora. U današnjoj presudi suda u Kruševcu Jutka je osuđen za krivično delo nedozvoljene polne radnje nad saradnicom Marijom Lukić, što je, kako je ocenjeno, prvi slučaj zatvorske kazne zbog navedenog krivičnog dela presuđene jednom političkom moćniku u Srbiji.

U Osnovnom sudu u Kruševcu, Milutin Jeličić Jutka, bivši čelnik opštine Brus, proglašen je krivim za nedozvoljene polne radnje i nepravosnažno osuđen na tri meseca zatvora. Budući da je Jeličić do sada već tri puta osuđivan krivično uslovnim kaznama, sud u presudi nije našao nikakve olakšavajuće okolnosti.

Iako je tužilaštvo zatražilo jedinstvenu kaznu od sedam meseci zatvora za oba krivična dela, sud je zaključio da za drugo krivično delo polnog uznemiravanja tužilac nije pružio dovoljno dokaza. Naime, drugi aparat sa porukama koji je Marija Lukić veštacima – policajcima pružila kao dokazni materijal, nije uzet u obzir.

Jutka, koji se se izjasnio da mu je ceo postupak politički napakovan, nije prisustvovao izricanju presude, budući da se nakon pauze koju je odredio sudija Aleksandar Kocić, u sudnicu nije ni vratio.

Advokat Marije Lukić, Borivoje Borović, pojasnio je u izjavi nakon izricanja presude zbog čega su zadovoljni presudom:

Dobio je bezuslovnu kaznu zatvora u trajanju od tri meseca za nedozvoljene polne radnje. Zadovoljni smo presudom i ovo je jedan dobar pomak za pravosuđe. „Pravda za Mariju“ je veoma važna za Srbiju, i ona je prva žena koja je uspela da pošalje u zatvor jednog moćnika koji se pozivao na najviše državne organe misleći da će ga zaštiti na sudu.

Devetnaesta po redu nagrada „Osvajanje slobode“ dodeljena Mariji Lukić; Foto: Centar za kulturnu dekontaminaciju / Facebook

Marija Lukić, kojoj su i danas mnoge ženske organizacije i pojedinke pružale podršku noseći transparente „ Pravda za Mariju“, „Nađoste li ga“ i „ Da nije možda u skupštini“, za portal Nova.rs je izjavila da je zadovoljna presudom i da je ona posvećena svim ženama koje su od njega pretrpele seksualno uznemiravanje:

Prezadovoljna sam presudom, ovo je dokaz da ima pravde u Srbiji, ne samo za mene, već za sve one žene koje su oštećene sa njegove strane i koje su skupile hrabrost da ga prijave, ali i na kraju, za one koje nisu to uradile iz straha. Zadovoljna sam, ali i zbunjena, emocije su me sustigle zbog svega.

U skladu sa odlukom Grada Kruševca o proglašenju vanredne situacije, Osnovni sud u tom gradu suđenje je sproveo u skladu sa pravilima donetim kako bi se zaštitilo zdravlje zaposlenih i stranaka, i kako bi se sprečilo dalje širenje koronavirusa, prenosi Nova.rs.

V.K.

Prethodni članak

(FOTO) Žestoki sukobi policije i demonstranata na ulicama Beograda

Protesti: U Beogradu ponovo sukobi. U Novom Sadu pokušaj blokade autoputa. Napadi na novinare u porastu

Sledeći članak