Kakav je položaj digitalnih radnika i radnica?

Izvor: pxhere.com
Izvor: pxhere.com

Centar za istraživanje javnih politika sprovodi prvo nacionlano istraživanje u Srbiji u oblasti rada na digitalnim platformama poput UpWork-a, Freelancer-a, BIBO-a, ABC Tutor-a i 99 Design-a.

Ukoliko i vi obavljate rad na nekim od digitalnih platforma možete doprineti uspešnosti istraživanja popunjavanjem ove ankete. Anketa je anonimna, odgovori su poverljivi i koristiće se u istraživačke svrhe.

Prema podacima Svetske banke po udelu digitalnih radnika u ukupnoj radnoj snazi Srbija se nalazi u svetskom vrhu. Ipak, vrlo malo se zna o tome ko su onlajn frilenseri, čime se oni bave, koji su njihovi problemi i potrebe.

Zašto je bitno bolje razumeti rad preko interneta?

Rad preko interneta, posebno preko platformi za digitalni rad je širom sveta doživeo veliku ekspanziju za veoma kratko vreme.

Razumevanje radnih odnosa, pravna regulativa, odnosno mogućnost zaštite interesa radnika i njihovo organizovanje nisu ispratili promenu u sferi rada koji je omogućio rad preko interneta.

Shodno tome, ovaj oblik rada je među najnesigurnijima.

Iako su primamljive često prepričane priče o zaradama neverovatnih visina, one ipak ostaju samo priče za većinu onaljn radnica i radnika.

Na primer, opsežno trogodišnje istraživanje pokazuje da na jednoj od velikih platformi za digitalni rad osam puta više ljudi neuspešno traga za poslom od onih koji nađu posao.

Sfera digitalnog rada se lako pretvara u arenu za trku do dna po pitanju cene rada. Do toga dovodi, između ostalog, lak pristup poslodavaca globlanoj radnoj snazi, sistemi ocenjivanja i licitiranja na platformama za digitalni rad, nedostatak regulative i organizovanja onlajn radništva.

Više o radu preko interneta i o modelima zaštite i organizovanja možete pročitati ovde.

Prethodni članak

Srđan Kovačević: Moramo početi od drugačijeg organizovanja odnosa između nas samih

BusPlus: instrument za stvaranje profita

Sledeći članak