Kakav je položaj radnica u tekstilnoj industriji Srbije?

ccc
Foto: Yevgenia Belorusets / Clean Clothes Campaign

U četvrtak od 18h u zgradi Skupštine grada Kraljeva, portal Mašina, u saradnji sa organizacijom Fenomena, organizuje javni razgovor o položaju radnica u tekstilnoj industriji u Srbiji i mogućnostima njihovog organizovanja.

Nedavna istraživanja su pokazala da su zarade većine radnica i radnika u tekstilnoj i industriji kože i obuće u Srbiji ispod republičkog proseka i nisu ni blizu iznosa koji bi obezbedio dostojanstven život. I pored takvih poražavajućih podataka poslednjih godina, vlasti se i dalje hvale novootvorenim radnim mestima upravo u ovom sektoru.

O razlozima za dolazak stranih kompanija, subvencijama koje dobijaju zajedno sa potrebnom infrastrukturom koju im lokalne samouprave besplatno prepuštaju, mogli ste već da čitate na Mašini.

I dok su investitori zadovoljni onim što dobijaju i iznose iz zemlje „kvalifikovane, a jeftine radne snage“, stvarnost onih koji rade za tako male pare je sasvim drugačija.

Na težak položaj su protestima reagovale radnice i radnici mnogih fabrika odeće i obuće u Srbiji. Na Mašini ste mogli da ispratite dešavanja u Vranju i Smederevu.

Tokom tribine u Kraljevu biće govora o uslovima rada u ovom sektoru, iskustvima tekstilnih radnica i mogućnostima njihovog organizovanja zarad borbe za bolje radne i životne uslove.

U razgovoru će učestvovati članica naše redakcije Bojana Tamindžija koja je ujedno i predstavnica Clean Clothes Campaign u Srbiji, Snežana Obrenović feministkinja, aktivistkinja i mirovnjakinja iz Kraljeva, Stefan Aleksić koji je takođe deo redakcije Mašine i član Clean Clothes Campaign, dok će razgovor moderirati Marko Miletić kourednik Mašine.

Prethodni članak

Poreski sistem Srbije – raj za investitore, pakao za njene građane

Građani su uplašeni i atomizovani, potebno je da se organizujemo

Sledeći članak