Klimatski marš održan i u Beogradu

Foto: Predrag Momčilović / Mašina

Klimatski marš u Beogradu održan je danas od 17 časova pod sloganom „Otrgni se i dođi. Mladi zahtevaju promene!“. Nekoliko stotina uglavnom mladih ljudi okupilo se pored Terazijske česme da zahtevaju klimatske politike koje će zadržati globalno zagrevanje unutar prihvatljivih granica. Skup su oranizovali Petkom za budućnost Srbija i Zelena omladina Srbije.

Okupljeni na protestu nosili su transparente „Nemamo planetu B, Reagujmo sada“, „Niko nije premali da napravi promenu“, „Novac će biti beskoristan na mrtvoj planeti“, „Kapitalizam ubija planetu“ kao i „We are solution for pollution“.

Na početku protesta Jelena, učenica srednje škole, iz Petkom za budućnost Srbija, je skrenula pažnju da mladi nisu samo zaokupljeni mobilnim telefonima i otuđeni tehnologijom već su svesni šta se oko njih dešava i da klimatske promene predstavljaju pretnju za njihovu budućnost i budućnost čitave planete.

Foto: Predrag Momčilović / Mašina

Dvanestogodišnje učenice osnovne škole, organizovane u grupu Globalno zagrevanje Beograd, poručile su da je sve do nas i da moram da odlučimo hoćemo li da prestanemo da spaljujemo fosilna goriva ili ne i da zajedno možemo sve. Nakon toga krenulo se u šetnju kroz Knez Mihailovu ulicu.

Tokom šetnje od Terazija do platoa ispred Filozofskog fakulteta uzvikivane su parole na srpskom i engleskom jeziku „Hoćemo klimatsku pravdu, odmah“, „Sistematske promene a ne klimatske promene“ kao i „Power to the people“.

Na platou ispred Filozofskog fakulteta okupljenima se obratila Jelena Aleksić, članica Zelene omladine Srbije. Jelena je u svom govoru naglasila da ne protestuje samo zbog klimatskih promena već i zbog zagađenja vode, vazduha i zemljišta u Beogradu, zbog svog posečenog drveća, zbog malih hidroelektrana koje se grade širom Balkana, zbog zakopanog opasnog otpada i zbog svih onih stvari koje usled pohlepe investitora uništavaju životnu sredinu.

Nakon govora na platou okupljeni su se uputili ka trgu Republike, gde je Milica Damnjanović Zantvoort iz Petkom za budućnost Srbije održala govor o važnosti javnog zelenila u gradovima. Milica se osvrnula na to kako zelenilo utiče povoljno na mikroklimu u gradovima i olakšava život stanovnicima.

Foto: Predrag Momčilović / Mašina

Petkom za budućnost je pokret koji je osnovan u avgustu 2018. godine, nakon što je petnaestogodišnja Greta Thunberg sedela pred švedskim parlamentom svakog petka tokom tri nedelje, kako bi protestvovala protiv nedostatka akcije u vezi sa klimatskom krizom. Njena akcija je na Instagramu i Tvitteru ubrzo postala viralna.

Greta Thunberg je 8. septembra odlučila da nastavi štrajk svakog petka sve dok švedske vlasti ne obezbede siguran plan da se rast temperature zadrži ispod 2 stepena Celzijusove skale, u skladu sa Pariskim sporazumom. Ubrzo su se klimatski protesti proširili širom planete.

Danas su klimatski protesti organizovani i širom sveta. U preko 100 država i više od 2500 gradova održani su protesti. Protesti su organizovani od Portugala do Gruzije, od Argentine do Kande, u Africi kao i širom Azije sa zahtevom da se promene politike koje su dovele do pogubnih klimatskih promena.

P.M.

Prethodni članak

Ne davimo Beograd bojkotuje izbore

Wolt i Glovo – inovacije u nepoštovanju radnih odnosa

Sledeći članak