„Kobane suđenje“ je odbrana Islamske države i kriminalizacija solidarnosti, poručuju iz HDP-a

Erdogan svoju izbornu kampanju gradi na planovima likvidiranja Narodne demokratske partije – HDP, izjavila je Figen Iuksekdag bivša ko-predsednica te stranke, povodom nastavka „Kobane suđenja“.

Sudnica u Ankari popunjena je policijacima i vojnicima. Na optuženičkoj klupi su vodeći političari Narodne demokratske partije. Nezavisni posmatrači skreću pažnju na upadljivo odsustvo advokata. Tako izgleda suđenje u slučaju „Kobane“.

O čemu se radi u „Kobane suđenju“?

Oktobra 2014. HDP je pozvao ljude da podrže legitimne narodne proteste u Kobaneu protiv napada Islamske države na taj grad i protiv podrške koju turski režim pruža toj terorističkoj organizaciji. 

Teroristi su uspeli da dopru do demonstranata i usmrtili su 37 ljudi. U sklopu „Kobane suđenja“ 108 političara se tereti za smrt tih ljudi i za, kako je izjavio glavni tužilac, „narušavanje jedinstva države i integriteta zemlje“. Među optuženima su mnogi istaknuti članovi HDP-a. 

Iz HDP-a, druge najveće opozicione partije u Turskoj, ukazuju da ta partija godinama poziva na parlamentarnu istragu kako bi se rasvetlilo šta je dovelo do nasilja u Kobaneu, ali, kako kažu, Erdoganov režim uvek iznova odbija taj predlog.

Kobane-suđenje započelo je 26. aprila 2021. godine. Drugo ročište održano je 18. i 20. maja 2021. Treće ročište zakazano je za 14. jun 2021.

Suđenje je političko, s ciljem da oslabi Erdoganovu opoziciju, slažu se evropski političari koji prate suđenje i koji su i javno uputili podršku HDP-u. 

„Ovo što smo danas videli definitivno nije pošteno suđenje. Izgleda da imamo sudnicu sa dovoljno mesta za policiju i vojnike, ali nema mesta za advokate. Cilj je da se HDP prikaže krivim. Svet treba da vidi ono što smo danas videli u sudnici. Političari sveta ne bi trebalo da sarađuju sa Erdoganovim režimom. Stojimo u punoj solidarnosti sa HDP-om, izjavio je Maćej Konječni, narodni poslanik partije Razem u Poljskoj. 

Iz redova HDP-a dodaju da osim što je suđenje upereno protiv te stranke ono ujedno kriminalizuje solidarnost i brani Islamsku državu.

„Pokušavate da osudite solidarnost sa narodom Kobanea“, izjavila je bivša parlamentarka HDP-a, Sebahat Tunsel.

Bivši ko-predsednik HDP, Selahatin Demirtaš, za koga javni tužilac traži 15 hiljada godina zatvorske kazne, naglašava da je suđenje političko: 

„Brojna su politička suđenja u Turskoj. Takođe sam bio svedok mnogih slučajeva zavere, ali mislim da se prvi put u istoriji međunarodnog prava događa da jedna politička partija, AKP-MHP, sudi drugoj, HDP-u. U ovom slučaju nema sudija ili tužilaca. Erdogan, Baščeli [predsednik partije MHP] i Sojlu [ministar unutrašnjih poslova] su sudije; tužioci su mediji i armija režimskih trolova na društvenim mrežama.“

Ajla Akat Ata objašnjava da je ustavnim amandmanima između 2010. i 2017. sudska vlast potpuno podređena političkom upravljanju. Prema bivšoj poslanici HDP-a „Kobane suđenje“ predstavlja odbranu Islamske države.

„Erdogan svoju izbornu kampanju gradi na planovima likvidiranja HDP. I sada je cilj da se s ovom pravnom provokacijom potkopa mobilnost partije“, izjavila je Figen Iuksekdag bivša ko-predsednica HDP, koja je, zajedno s Demirtašom, lišena slobode 2016. godine. 

Podsećamo da je prema evidenciji HDP u proteklih šest godina uhapšeno preko deset hiljada njenih članova i članica, a trenutno je lišeno slobode preko četiri hiljada pripadnika/ca te partije.

O represiji kojom se Erdoganov režim bori protiv HDP-a, druge po veličini opozicione partije u Turskoj, izveštavali smo na Mašini, tekstovima možete pristupiti ovde.

A.J.

Prethodni članak

Mario Reljanović: Izmene Zakona o sezonskom radu prevazilaze moja najgora očekivanja

Glovo se širi po regionu

Sledeći članak