Konačno počele isplate pomoći samostalnim umetnicama i umetnicima

Poziv na otvoreni trening i radionicu koreografa i umetnika Thiago Granata iz Brazila, Stanica Servis za savremeni ples, 2019. Foto: Sandro Amaral

Nakon više od mesec dana od kada je Vlada Republike Srbije, konačno usvojila odluku o bespovratnoj finansijskoj pomoći samostalnim umetnicama i umetnicima, te nakon više od tri meseca od uvođenja  vanrednog stanja, stigla je vest da su počele isplate za 507 samostalnih umetnika na teritoriji grada Beograda.

Kako iz Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) saopštavaju, upravo su počele isplate bespovratne pomoći Vlade Republike Srbije, čime će svi samostalni umetnici koji su se prijavili za bespovratnu finansijsku pomoć dobiti po 30.000 dinara neto za tri meseca – ukupno po 90.000 dinara neto –  budući da su bili sprečeni da rade usled pandemije koronavirusa.

Takođe, iz ULUS-a obaveštavaju sve umetnice i umetnike koji se vode u evidenciji ULUS-a a koji se nalaze van Beograda, da su njihove lokalne samouprave u obavezi da bespovratnu pomoć direktno uplate umetnicima.

Kako je još 6. maja potvrdila premijerka Ana Brnabić u parlamentu, ukupna bespovratna pomoć iznosi 211,7 miliona dinara i to je suma koja je raspodeljena samostalnim umetnicima, to jest, svim licima koja samostalno obavljaju umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture, a taj status im je određen odlukama reprezentativnih umetničkih udruženja.

U međuvremenu, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije je najavilo da će prebaciti na račune 25 lokalnih samouprava sredstva za isplatu bespovratne pomoći samostalnim umetnicima, što se odnosilo i na Grad Beograd, u kojem živi i radi najveći broj umetnika. Tom prilikom, iz Ministarstva kulture su objasnili da dinamika isplate zavisi od procedura koje propisuje Ministarstvo finansija – Uprava za trezor, a da su oni bili odgovorni za potpisivanje ugovora sa lokalnim samoupravama i prenos sredstava ka njima, čime su, na dalje, odgovorne jedinice lokalne samouprave.

V.K.

Prethodni članak

Sindikat lekara i farmaceuta Srbije: epidemija je u poletu, moraće da vrate vanredne mere

Parlamentarni izbori 2020: daleko od iznenađenja ali šta nam se ovo desilo?

Sledeći članak