Kraća radna nedelja u Americi – iznet zakonski predlog u Senatu

Američki senator Mark Takano je predstavio predlog zakona koji bi u Americi omogućio četvorodnevnu radnu nedelju.

radnik na proizvodnoj liniji

Američki senator iz Kaliformije iz redova Demokratske stranke, Mark Takano, je predstavio predlog zakonskih izmena američkog radnog zakonodavstva koje bi puno radno vreme sa sadašnjih 40 sati skratile na 32 sata nedeljno čime bi svim poslodavcima bilo omogućeno da pređu na četvorodnevnu radnu nedelju.

„Pred nama je prilika da unesemo zdravorazumske promene u standarde rada koje smo nasledili iz druge ere“, saopštio je Takano, a prenosi sajt Semafor. On je dodao i da bi zakon „poboljšao kvalitet života radnika, zadovoljavajući potrebu za skraćenom radnom nedeljom koja bi stvorila prostor za život, igru i potpunije uživanje u životu van posla“.

Kalifornijski demokrata nije usamljen u ovom zahtevu već njegov predlog podržava niz organizacija civilnog društva, sindikati kao i koleginice i kolege senatori.

Do iznošenja predloga je došlo, kako i sam Takano kaže, nakon što je svetska javnost upoznata sa rezultatima do sada najvećeg testa sa skraćenom radnom nedeljnom koji je u drugoj polovini prošle godine sproveden u Velikoj Britaniji.

Podsetimo, rezultati tog probnog perioda su između ostalog pokazali da će od 61 preduzeća koje je učestvovalo u probnom periodu čak 56 (92%) nastaviti sa kraćim radnim vremenom. 39% radnika i radnica je prijavilo da su pod manjim stresom a nivo sagorevanja na poslu (burnout) je opao za 71%. kod zaposlenih je opao i nivo anksioznosti, premora i problema sa spavanjem dok je mentalno i fizičko zdravlje poboljšano pokazuju rezultati istraživanja.

M.M.

Prethodni članak

Dve trećine mladih i dalje ne može da se osamostali, RTS se zapitao zašto

Zahtevi osmomartovskog marša: “Dostojanstvo. Plata. Život!”

Sledeći članak