Krivične prijave, pretnje, prisluškivanje i praćenje sindikalaca u Kragujevcu

Sindikalna organizacija Zastava oružje i njen predsednik Dragan ilić izloženi su pritiscima rukovodstva fabrike i MUP-a, saznajemo iz saopštenja za medije tog sindikata.

Sindikalna organizacija u kragujevačkoj fabrici oružja poznata je javnosti po svojoj istrajnosti u borbi za bolji položaj i poštovanje prava radnika u tom preduzeću, a od prošle godine su se aktivno suprotstavljali i privatizaciji Zastava oružja, o čemu je Mašina više puta izveštavala.

Prema saopštenju sindikata pritisak na njih je počelo još pre tri godine kada je na osnovu anonimne prijave njihova organizacija podvrgnuta poreskoj kontroli. Sada je protiv Dragana Ilića podneto nekoliko krivičnih prijava, uprava preduzeća mu učestalo preti s otkazivanjem Ugovora o radu, dok je nedavno bio kažnjen s tromesečnim umanjenjem zarade od 20%. No, kako saznajemo, pritisci se ne završavaju u krugu fabrike Zastava oružja.

Naime, početkom prošle nedelje Dragan Ilić je saslušan u MUP-u po nalogu Tužilaštva, a po osnovu nove krivične prijave koju je protiv njega podneo generalni direktor Milojko Brzaković za navodno ugrožavanje opšte sigurnosti, a saslušan je i po osnovu podnete krivične prijave od predsednika Nadzornog odbora pukovnika Vojske Srbije Ivice Marjanovića zbog navodnog fizičkog napada na njega od strane predsednika Sindikata u Upravnoj zgradi fabrike Zastava oružje. Uz to, policija intenzivno prati vozilo predsednika sindikata i zaustavlja ga s namerom da mu pišu prekršajne prijave, dok mu mobilni telefon prisluškuju – saopštavaju iz sindikata.

Stav sindikalne organizacije Zastava oružja je da razloge za te pritiske treba tražiti u njihovom protivljenju privatizaciji tog preduzeća.

Oružari su uputili apel državnim organima da omoguće slobodno sindikalno organizovanje u Zastava oružju.

A.J.

Prethodni članak

Nestanak pčela dovodi u pitanje budućnost proizvodnje hrane

Na današnji dan počelo je emitovanje serije Srećni ljudi

Sledeći članak