Lažna rekonstrukcija Bajlonija služi za izvlačenje novca pred beogradske izbore, tvrdi narodni poslanik Đorđe Miketić

Stranka Zajedno je na Bajlonijevoj pijaci u Beogradu održala otvorene razgovore da bi građane upozorila na planove za njeno rušenje.

„Preko 100.000 građana koristi ovu pijacu i nek aktuelni režim ne bude u dilemi – odbranićemo naš Bajloni“, kaže za Mašinu Đorđe Miketić iz stranke Zajedno.

Na javnoj prezentaciji u Upravi grada Beograda nalazi se urbanistički projekat za rekonstrukciju Bajlonijeve pijace sa metro stanicom kojim se, ocenjuje, zapravo predviđa njeno rušenje: „Bajloni pijaca bi se sa postojećih 9400m² upotrebljive površine svela na 1700m², a deo tezgi bi se preselio u suteren i podrumski deo“.

Protiveći se tim planovima, Zajedno je na Bajloniju 31. jula održala otvorene razgovore da bi na njih upozorila i građane. „Ne želimo da našu divnu pijacu, istorijski biser grada, pretvore u građevinu poput Palilulske pijace, niti hoćemo brdo betona na Dorćolu“, poručili su iz ove stranke.

Palilulska pijaca je, vajkaju se komšije i nakupci sa kojima smo razgovarali, od ljupke ambijentalne celine iz turističkih vodiča pretvorena u praznjikavu školjku pretenciozne  arhitekture i visokih cena zakupa tezgi, zbog čega ju je napustio i deo bivših prodavaca i nekadašnje mušterije. Kupci su se u međuvremenu orijentisali na bolje snabdevene Kalenić i Bajloni pijacu – bar zasad.

Za vlasti san letnje noći, noćna mora građana i prodavaca

O tome da na mestu tradicionalnih, otvorenih pijaca niknu zatvoreni objekti ili trgovi promenljive namene gradske vlasti i deo arhitektonske struke sanjaju barem dve decenije. Tome se odlučnije pristupilo 2020. godine, i to nakon što je na pojedinim pijacama rađena rekonstrukcija koja nije podrazumevala velike izmene njihove strukture i načina korišćenja.

„Podsećamo, Bajloni pijaca je već kompletno rekonstruisana 2016. godine, a onda je pre godinu dana grad Beograd raspisao tender za rekonstrukciju Bajlonija po uzoru na Palilusku pijacu – tačnije zatvoreni tržni centar. Zbog pritiska javnosti i naših primedbi – grad je povukao ovaj tender“, kaže Miketić.

Miketić ocenjuje da su vlasti tendenciozno zakazale urbanistički projekat rekonstrukcije Bajloni pijace u letnjim mesecima da bi izbegli otpor građana, dok struka nije adekvatno konsultovana. Po njegovim rečima, projekat „pokušavaju da proguraju“ pod izgovorom da je rekonstrukcija neophodna zbog izgradnje metro stanice. Međutim, metro po njihovim planovima neće proći ispod Skadarlije do 2031. godine a rokovi za njegovu realizaciju su već probijeni, skreće pažnju Miketić i upozorava:

„Ono što je posebno zabrinjavajuće je što ako se raspisuje konkurs za pijacu i metro stanicu zajedno, upotrebna dozvola za pijacu neće se moći dobiti dok se ne dobije i upotrebna dozvola za metro, što znači da se pijaca neće moći legalno koristiti do posle 2031. godine“.

Zajedno rekonstrukciju smatra koruptivnom šemom

Ne bi bio prvi put da objekat važan za funkcionisanje grada zvrji neupotrebljen godinama. Po oceni predstavnika Zajedno, u pitanju je samo još jedna koruptivna šema koja ugrožava istorijsko jezgro i duh grada, a u praksi služi pljačkanju budžeta i pripremanju terena za sledeću megalomansku gradnju na Dorćolu. Miketić smatra spornim to što projekat rekonstrukcije Bajlonija potpisuje Zorica Savčić, ista osoba koja je potpisala i rekonstrukciju Trga Republike.

„Svima je jasno da se ovakva hitna rekonstrukcija Bajlonija ne radi zbog izmišljenog metroa, već se iza ovog posla od preko 60 miliona evra krije potreba za hitnim prebacivanjem novca sa republičkog u gradski budžet zbog pomoći posrnulom Šapićevom režimu i skorašnjim izborima u Beogradu. Gradski budžet nije predvideo stavku za populističke i koruptivne šeme poput besplatnih udžbenika i vrtića, pa će ovaj novac biti iskorišćen za veštačko podizanje rejtinga gradonačelniku“, oštro ocenjuje Miketić.

Po njegovim rečima, u planu je izvlačenje ovog novca preko projekta „besplatnih udžbenika“ sa unapred dogovorenim izdavačima, „slično kao što je Šapić već poklon vaučere za decu koji su se mogli koristiti samo u jednoj, odavno ušemljenoj, prodavnici“.

Protiv rekonstrukcije Bajloni pijace koju smatraju njenim zatvaranjem i rušenjem lansirana je peticija koju je za dva dana potpisalo preko 500 ljudi. Iz Zajedno naglašavaju da Bajloni (koju verovatno niko nikada nije nazvao zvaničnim imenom: Pijaca Skadarlija) predstavlja srce Beograda i njegov turistički biser, ali i izvor prihoda za mnoge poljoprivredne proizvođače, prodavce i male preduzetnike u okolnim ulicama.

I.K.

Prethodni članak

Protest protiv „Novog Sada na vodi“ prvog avgusta

Potvrđena zabrana izgradnje MHE u Federaciji Bosne i Hercegovine

Sledeći članak