Liberali u Rumuniji predlažu skraćenje radne nedelje, ali i veći broj radnih sati po danu

Nekoliko poslanika rumunskog parlamenta je prethodnog meseca predstavilo predlog amandmana na Zakon o radu kojima se predlaže skraćivanje radne nedelje na četiri dana ali i povećanje broja radnih sati sa sadašnjih osam na deset sati dnevno.

Parlament u Bukureštu

Poslanici Nacionalne liberalne stranke (Partidul Național Liberal, PNL) i Unije „Spasimo Rumuniju“ (Uniunea Salvați România, USR), predvođeni Danijelom Fenečijuom (Daniel Fenechiu) iznetim predlogom za skraćivanje radne nedelje su pokazali kako liberalni svetonazori kojima su tržište i profitni interesi ispred dobrobiti ljudi izvitopere jednu progresivnu ideju.

Naime, period pandemije, a naročito lokdauni, u većem broju država je podstakao i ubrzao sprovođenje kampanja za skraćivanje radne nedelje na četiri radna dana, odnosno 32 radna sata nedeljno. Trenutno najveći eksperiment se sprovodi u Velikoj Britaniji, a čak je i jedna firma u Srbiji nakon probnog perioda prešla na četvorodnevnu radnu nedelju. O svemu tome ste mogli da čitate na Mašini.

Problem sa predlogom rumunskih poslanika je što on predlaže skraćivanje radne nedelje na četiri dana ali i povećanje broja radnih sati na deset sati dnevno tokom radnih dana. Suštinski, broj radnih sati nedeljno se ne smanjuje, a dnevno opterećenje radnika i radnica se povećava.

„Nakon što prođe period adaptacije, zaposleni će uvideti da imaju duže vikende na raspolaganju tokom kojih će se bolje odmoriti imaju u vidu tri slobodna dana. Istovremeno, na makroekonomskom planu, dođi će do porasta tražnje, odnosno prodaje dobara i rasta profita u sektoru prehrane, usluga i turizma zbog produženih vikenda“, saopštili su predlagači zakonskih amandmana.

Radnici, očekivano, nisu baš zadovoljni

Sajt za oglašavanje poslova BestJobs je sproveo anketu među svojim korisnicima koja je pokazala da su mišljenja o ovakvom predlogu za skraćivanje radne nedelje irazito podeljena.

71% zaposlenih smatra da bi četvorodnevna radna nedelja odgovarala njihovom trenutnom poslu i njihovim aktivnostima. Međutim, 41% smatra da je glavni nedostatak predloga veći obim posla u toku četiri radna dana, a 45% smatra da će u slučaju da se takav način rada usvoji u kompaniji u kojoj rade biti suočeni sa većim pritiskom da sve brže završe, govore rezultati sprovedene ankete.

U izjavi za portal Jacobin, predsednik rumunske sindikalne centrale Cartel ALFA, Bogdan Hosu je rekao da se inicijativa liberalnih poslanika ruga svima onima koji su se borili, pa čak i dali živote, za osmočasovni radni dan.

Ipak, kako kaže Hosu, važnije od istorijskog nasleđa su realne posledice koje bi ovakva promena imala na današnje radnike i radnice. „Promena trenutnog radnog vremena na deset sati bi promenila i način na koji se računa prekovremeni rad, ali i količinu napora koji radnici podnose svakodnevno“, izjavio je Hosu.

Poput drugih zemalja u regionu i u Rumuniji veliki broj dohodaka ne pokriva troškove života, pa 35% zaposlenih radi prekovremeno, odnosno više od 40 sati nedeljno, navodi se u članku na Jacobinu. Ovo bi za mnoge radnike, koji dobrovoljno ostaju dva prekovremena sata kako bi zaradili više, značilo da bi dnevno radili i po 12 sati!

Na ovaj način bi progresivni predlog za skraćivanje radne nedelje, umesto da doprinese dobrobiti za radnike i radnice, za mnoge od njih značio još težu svakodnevicu. U ovom slučaju liberalni poslanici su se zadovoljili time što bi, ukoliko bude usvojen, njihov predlog omogućio otvaranje novih tržišnih niša, možda baš onih koje bi ponudile vraćanje u život nakon smena od 12 sati.

Prethodni članak

Muškarci u Srbiji zarađuju više od žena sa istim stepenom obrazovanja

Slovenija: Janeza Janšu pobedio Pokret Sloboda

Sledeći članak